Consiliul Investitorilor Străini le transmite lui Dragnea, Tăriceanu și Dăncilă un mesaj de îngrijorare

LIVIU DRAGNEA - VIORICA DANCILA
Inquam Photos / George Calin

Consiliul Investitorilor Străini din România a publicat o scrisoare deschisă pentru Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și Eugen Teodorovici.

Membrii Consiliului se arată îngrijorați de transferul contribuțiilor sociale de la angajat la angajator, din cauza ”incertitudinii” generată de această măsură, promovată de PSD și ALDE.

Ei spun că nu înțeleg de ce procesul de adoptare prin lege a ordonanței de urgență care reglementează transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat nu este finalizat.

Consiliul atrage atenția încă o dată că această măsură, ”în lipsa unui studiu de impact și fără o atentă pregătire a implementării, va avea efecte neprevăzute”, după ce mesajele mediului de afaceri au fost ignorate.

Din comitetul director al acestui Consiliu fac parte președinți, vicepreședinți și directori ai unor firme, bănci și companii reprezentate în România precum: Bancpost, ENGIE, Uniqa Asigurări, PricewaterhousCoopers, Renault/Autmobile Dacia, Orange, OMV Petrom, Deloitte, CRH Ciment, Mega Image, ING Bank sau GSK.

Citește și
Taxe
CAS şi "sănătatea" ar putea fi reţinute la sursă în cazul drepturilor de autor
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Textul integral al scrisorii:

Scrisoare deschisă privind transferul contribuțiilor sociale de la angajat la angajator și incertitudinea generată de acesta:

▪Domnului Călin Popescu - Tăriceanu - Președintele Senatului
▪Domnului Liviu Dragnea - Președintele Camerei Deputaților
▪Doamnei Viorica Dăncilă - Prim-ministrul României
▪Domnului Eugen Teodorovici - Ministrul Finanțelor Publice

Vă scriem în numele Consiliului Investitorilor Străini (FIC), organizație ce reunește companii a căror cifră de afaceri cumulează peste 180 de miliarde de lei și care angajează aproape 200.000 de persoane. Vă adresăm această scrisoare deoarece angajatorii pe care îi reprezentăm nu înțeleg de ce procesul de adoptare prin lege a ordonanței de urgență care reglementează transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat nu este finalizat.

În data de 31 octombrie 2017, FIC a transmis o scrisoare similară prim-ministrului în funcție la acea vreme, domnul Mihai Tudose. Am afirmat încă de atunci faptul că nu înțelegem argumentele economice ale acestei decizii și am rugat Guvernul să transmită public și fără echivoc ce problemă dorește să rezolve prin mutarea contribuțiilor și de ce crede că aceasta este o soluție bună. Nu în ultimul rând, ne-am exprimat îngrijorarea că această măsură, în lipsa unui studiu de impact și fără o atentă pregătire a implementării, va avea efecte neprevăzute.

Mesajele mediului de afaceri au fost însă ignorate. În cele trei luni de la aplicare, realitatea a demonstrat că problemele sesizate de angajatori au fost întemeiate și chiar au apărut în plus altele noi. Acum suntem din nou într-o situație care nu oferă suficientă predictibilitate și stabilitate. Ordonanța de urgență 79/2017 care este în vigoare de la 1 ianuarie 2018 a fost discutată de Senat și a rămas la nivelul Camerei Deputaților, fiind neclar când și dacă aceasta o va adopta sau modifica.

Ne putem imagina cu toții noi amendamente care ar putea da peste cap întregul sistem al relațiilor de muncă și ar putea genera probleme și costuri pe care angajatorii nu și le pot asuma. Lipsa de claritate în ceea ce privește scopul măsurii de transfer al asigurărilor sociale, precum și lipsa de înțelegere a impactului pentru diversele categorii de angajați au făcut ca implementarea să nu se realizeze în mod uniform de către toți angajatorii din mediul privat. Chiar și în zona publică aplicarea acestei măsuri a avut nenumărate efecte neprevăzute.

În ciuda faptului că rămân în dezacord cu modul în care acest transfer s-a reglementat, angajatorii își doresc o legislație clară și predictibilă care să asigure stabilitate pe termen mediu, garanție conferită de adoptarea finală sub forma unei legi aprobate de Parlament și publicată în Monitorul Oficial. Acest lucru le va garanta angajatorilor continuitatea aplicării măsurilor introduse de OUG 79/2017, iar membrii FIC vor respecta întocmai prevederile legale. În plus își vor putea schimba eficient sistemele informatice astfel încât să rezolve pe termen lung problemele birocratice generate de noile prevederi și costurile asociate acestora.

Considerăm că mediul privat din România va aprecia finalizarea de către Parlament a acestui proces legislativ astfel încât incertitudinile să înceteze cât mai repede. Această scrisoare deschisă va fi publicată pe site-ul FIC și pe rețelele noastre de socializare. Ne exprimăm, ca de obicei, deplina disponibilitate pentru dialog și colaborare.”

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Declaraţia UNICĂ, aprobată de Guvern. Un contribuabil va beneficia de o reducere de 10% la plata contribuţiilor
Declaraţia UNICĂ, aprobată de Guvern. Un contribuabil va beneficia de o reducere de 10% la plata contribuţiilor

Un contribuabil poate beneficia de o reducere de 5% a contribuţiilor plătite către stat dacă plăteşte anticipat până la finalul anului şi încă 5% dacă depune declaraţia unică online, reducerea totală fiind de 10%,

CAS şi
CAS şi "sănătatea" ar putea fi reţinute la sursă în cazul drepturilor de autor

Ministerul Finanţelor ia în calcul ideea reintroducerii mecanismului de reţinere la sursă a contribuţiilor în cazul persoanelor plătite pe drepturi de autor.

”Revoluția fiscală” aduce indemnizații mult mai mici pentru mame. ”Cam cât o chirie”
”Revoluția fiscală” aduce indemnizații mult mai mici pentru mame. ”Cam cât o chirie”

Guvernul mai are o problemă după "revoluţia fiscală". Ordonanţa de urgență care a rezolvat scăderile de salarii pentru IT-isti sau cei care lucrează part-time loveşte în cei care au nevoie de concediu medical.

Reacţiile angajaţilor part-time puşi să aducă bani de acasă.
Reacţiile angajaţilor part-time puşi să aducă bani de acasă. "Dau din alocaţia copiilor"

Guvernul încearcă să corecteze greşelile din ''revolutia fiscala', după ce sute de mii de oameni care lucrează part-time s-au trezit că trebuie să aducă bani de acasă pentru a-şi plăti contribuţiile sociale.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.