Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR: Colectati mai mult, dar nu cresteti taxele
Cresterea impozitelor ar putea duce la o colectare si mai slaba a veniturilor bugetare, realitatea arata ca la rate taxare pe munca printre cele mai inalte din UE veniturile din contributii sunt in Romania printre cele mai mici, spune Croitoru.
"O alta idee importanta care a reiesit din prezentari este ca nu colectam suficient la actualele taxe, ceea ce-mi deschide ideea: fratilor nu impozitati mai mult, colectati mai mult, pentru ca s-ar putea daca majorati taxele sa colectati si mai putin", a spus consilierul guvernatorului BNR la un seminar privind creditarea economiei.
Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a aratat ca Romania are una dintre cele mai inalte rate legale de taxare a muncii din UE, pentru un salariu mic plasndu-se pe pozitia a opta la aceasta categorie, cu 43%.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Salariile mici beneficiaza si de cele mai mari deduceri relative. Insa rata efectiva de taxare, calculata prin raportarea veniturilor incasate din contributiile de asigurari sociale si din impozitul pe venit la salariile brute din economie, inclusiv cele platite la negru, este de numai 28%, ceea ce plaseaza Romania pe locul 4 la cele mai slabe venituri.
Din datele prezentate de Dumitru, daca se analizeaza raportul dintre nivelul taxelor si gradul de incasare Romania are cea mai slaba performanta din UE.
Seful Consiliului Fiscal a precizat ca, potrivit datelor Institutului National de Statistica, in Romania lucreaza "la negru" peste 1,8 milioane de persoane.
IEl a aratat ca evaziunea este inalta si la alte capitole de impozite si taxe.
Potrivit lui Dumitru, evaziunea fiscala doar la CAS si TVA trece de 10% din PIB, iar daca se adauga accizele aceasta depasesete, probabil 15% din PIB.
"Daca s-ar colecta doar 30% din evaziunea fiscala, Romania ar avea acum excedent bugetar", a conchis Dumitru.
La randul sau Napoleon Pop, membru in Consiliul de Administratie al BNR, considera ca o solutie pentru reducerea evaziunii ar reprezenta-o eliminarea exceptiilor la taxare, care s-ar putea aplica in conditiile unor taxe mai mici, ceea ce ar aduce un plus de conformare voluntara.