Comisia Europeana acuza MasterCard ca "umfla" costurile tranzactiilor cu cardul. Mecanismul prin care toti platim mai mult
Oficialii de la Bruxelles au formulat joi o serie de acuzatii la adresa procesatorului de plati MasterCard, despre care spun ca ar creste artificial costurile tranzactiilor cu cardul.
Potrivit comisarului European pentru Concurenta Margrethe Vestager, “Comisia suspecteaza ca MasterCard a umflat artificial cosurile platilor cu cardul, ceea ce ar avea efecte negative pentru consumatorii si retailerii din UE”. Bruxelles-ul a transmis companiei o comunicare oficiala privind obiectiile sale, dar in acealasi timp continua ancheta in acest caz, potrivit unui comunicat de presa al Comisiei Europene.
Potrivit acestuia, peste 40% din tranzactiile fara cash facute de consumatorii si firmele din UE au loc prin intermediul cardurilor. De fiecare data cand o persoana foloseste cardul pentru a plati la un magazin sau online, banca retailerului plateste un comision bancii posesorului cardului. Acest comision e trecut de banca retailerului, care il include, ca pe un cost, in pretul produsului sau serviciului respectiv. Ca urmare, aceste comisioane sunt platite si de cei care nu achita cu cardul, ci cash, fiindca pretul produselor e acelasi, indiferent cum de modalitatea de plata. Respectivele comisioonae sunt gestionate, pentru banci, de MasterCard.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Or, Comisia Europeana afirma ca regulile MasterCard ii impiedica pe retailerii din statele UE unde aceste comisioane sunt mari sa profite de nivelul mai mic al comisioanelor dintr-o alta tara a Uniunii. Astfel s-ar incalca reglementarile antitrust ale Uniunii, ceea ce ar duce la cresterea preturilor pentru consumatori, dar si pentru retaileri.
O a doua ingrijorare a Comisiei este aceea ca nivelurile ridicate ale “comisioanelor inter-regionale” percepute de MasterCard sunt nejustificate. “De exemplu, comisioanele platite de banca comercirnatului atunci cand un turist chinez plateste cu cardul sau nota la un restaurant din Bruxelles sunt pana la de 5 ori mai mari decat cele platite atunci cand se foloseste un card emis in Europa. Cum aceste comisioane inter-regionale reprezinta sute de milioane de euro anual, Comisia este preocupata ca ele cresc preturile retailerilor si conduc la preturi mai mari la bunuri si servicii pentru toti consumatorii”. Concluzia: “Daca aceste puncte de vedere initiale ale Comisiei sunt demonstrate, aceasta ar putea impune MasterCard plata unei amenzi”.
Comisia a anuntat ca o investigatie pe un subiect similar se desfasoara si in cazul Visa Inc., companie suspectata ca ar incalca regulile antitrust ale UE privind comisioanele multilaterale de interschimb. Visa Europe, care este o entitate legala distincta de Visa Inc., si-a asumat in 2009 reducerea acestor comisioane, dupa ce a primit de la Comisia Europeana o comunicare oficiala cuprizand diverse obiectii pe acest subiect.
Sursa: , Comisia Europeana
Etichete: Comisia Europeana, preturi, ue, banci, mastercard, carduri, comisioane,
Dată publicare:
09-07-2015 16:41