Comisia Europeană a anunțat un sprijin de peste 21 de milioane de euro pentru agricultorii români afectați de secetă
După un an agricol cu provocări mari pentru fermieri, încep să vină și despăgubirile. Comisia Europeană a anunțat un sprijin de peste 21 de milioane de euro pentru agricultorii români afectați de secetă.
Statul român negociază și ajutoare financiare suplimentare de 1,5 miliarde de euro pentru inundații.
Vor veni și de la bugetul de stat câte 1000 de lei pentru fiecare hectar afectat de calamități.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Seceta a afectat numeroase culturi in acest an, iar cei care au avut de suferit vor primi despăgubiri.
O tranșă de bani a fost stabilită deja de Comisia Europeană - 21, 6 milioane de euro vor ajunge la cultivatorii de grâu, orz și rapiță.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: ”Noi trebuie să trimitem o notificare și să facem un act normativ în Guvern, astfel încât să facem schema exactă de plată pentru sumele alocate de la Comisia Europeană. Vom lua decizia împreună, cum vom repartiza banii. Maxim până la finalul anului sumele vor fi în conturile fermierilor.”
Chiar dacă seceta a fost severă, recolta de grâu a României este una dintre cele mai bune din ultimii ani - peste 10 milioane de tone. Ne menținem, așadar, poziția a patra în topul țărilor europene la acest capitol.
Au fost însă afectate culturile de porumb și floarea-soarelui. Autoritățile europene pregătesc despăgubiri, dar sumele nu au fost stabilite deocamdata.
Pentru unii fermieri, peste seceta din vară s-au abătut și inundațiile. Apele au acoperit mii de hectare de teren agricol.
Doar in Galati sunt 6.000 de hectare distruse, plus 10 hectare de solarii și sere.
Valentin Radu, fermier, jud. Galati: "O să ne ia ceva timp să aducem terenul la starea inițială, să-l putem exploata. Cel puțin un an de zile nu cred că o să reușim."
Ștefan Druică, fermier, județul Galați: "Rapiță, porumbul, care trebuia recoltat, floarea soarelui, lucernă. Nu știm deocamdată nimic. Doar au venit și s-au făcut niște evaluări.”
Statul român negociază acum un ajutor de 1,5 miliarde de euro pentru cei afectați de inundații. Banii vor putea fi folositi și pentru repararea canalelor de irigații distruse de viituri. Cum este de exemplu, cel de pe râul Chineja, din Galați. Digul care îl desparte de terenurile agricole a cedat.
Meteorologii anunță că vom avea o toamnă caldă, cu temperaturi peste media normală care pot depăși 23 de grade, iar culturile de toamna care au nevoie de ploi pot fi afectate.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, fermieri, Comisia Europeana, despagubiri,
Dată publicare:
24-09-2024 19:01