Coaliția pentru Dezvoltarea României: Prea multe OUG-uri fără consultare publică


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 03 Octombrie 2018 12:59
Categorie: Stiri Economice
Coaliția pentru Dezvoltarea României

Coaliția pentru Dezvoltarea României - o asociație formată din 45 de organizații și membri asociați - trage un semnal de alarmă în privința utilizării ordonanțelor de urgență fără consultare publică.

 

CDR consideră că lipsa de consultare publică pe proiecte legislative de interes dăunează climatului social și economic românesc.

”Ordonanța de urgență este un instrument care a fost supra-utilizat în România începând din 2000 în detrimentul unei legiferări de calitate bazată pe separația responsabilităților în stat între Guvern și Parlament. În total, guvernele României au emis, după 1989, 3.136 de OUG-uri care au acoperit, în medie, câte 10 urgențe în fiecare lună din ultimii 27 de ani. Peste 900 de ordonanțe de urgență au fost adoptate numai în perioada 2009 - decembrie 2017.

Sunt adoptate ordonanțe de urgență fără niciun fel de consultare publică pe teme de o mare importanță pentru mediul privat: transferul contribuțiilor sociale, Codul Fiscal, parteneriatul public-privat, și recent Fondul Suveran. Multe dintre aceste ordonanțe de urgență trebuie apoi corectate cu altele succesive, cazul OUG 79 fiind emblematic” - se arată într-un comunicat al Coaliției pentru Dezvoltarea României.

Reprezentanții CDR afirmă că viteza de aprobare și consultare pe aceste ordonanțe de urgență reprezintă un blocaj major și se plâng de faptul că, de multe ori, sunt invitați să-și spună părerea când este prea târziu.

”Suntem invitați adesea să ne exprimăm opinia în aceeași zi sau în câteva ore. De cele mai multe, în clipa în care OUG-ul este pus în consultare publică, el este deja pe circuitul de avizare în Guvern și nu i se mai pot aduce modificări semnificative chiar dacă experții identifică probleme.

Organizațiile mediului de afaceri, ca parteneri de dialog, au ele însele nevoie de o perioadă rezonabilă de timp în care să analizeze proiectele de lege, să adune opinii avizate, să sintetizeze un punct de vedere reprezentativ și relevant.” - mai spun membrii Coaliției.

În final, aceștia spun că, în opinia lor, situația curentă a României nu justifică în niciun fel această „stare de asediu” și viteza cu care sunt adoptate OUG-uri la fiecare ședință de Guvern.

”Considerăm că dezbaterile legislative ar trebui să aibă loc în Parlament și să se extindă pe o durată semnificativă de timp, astfel încât să permită o legiferare de calitate, care să dureze.

Având în vedere aceste deziderate legitime ale mediului de afaceri din România, ne arătăm încă o dată disponibilitatea de a dialoga pe aceste teme împreună cu Guvernul României și adresăm, cu această ocazie, doamnei Prim-Ministru, invitația de a participa la o discuție atât despre prioritățile Coaliției pentru Dezvoltarea României, cât și despre procesul de consultare al mediului de afaceri cu impact direct în calitatea legiferării în România.”

Conform sursei citate, Coaliția pentru Dezvoltarea României este o inițiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește 45 de organizații și membri asociați.

Membrii CDR contribuie voluntar cu resursele și expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri.

Coaliția pentru Dezvoltarea României reprezintă peste 54 000 de companii care generează în jur de 1,2 milioane de locuri de muncă și peste 50% din PIB.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO