China a făcut o descoperire în domeniul inteligenței artificiale. Antrenează un model generativ de AI în mai multe centre
Un analist a dezvăluit recent că China a reușit să dezvolte un singur model de inteligență artificială generativă (GAI) în mai multe centre de date.
Potrivit publicației online Tom's Hardware, acest lucru reprezintă ”o realizare uriașă”, având în vedere complexitatea utilizării de GPU-uri diferite într-un singur centru de date, ca să nu mai vorbim de utilizarea de servere în mai multe locații geografice.
Patrick Moorhead, analist-șef la Moor Insights & Strategy, a afirmat pe X (fostul Twitter) că China este prima țară care a reușit această realizare și că a descoperit acest lucru în timpul unei conversații care nu avea legătură cu acest subiect.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
China has gotten very good at creating and running AI training clusters with many more nodes and lower-performing hardware than the US. China was also the first to train a single GAI model across multiple data centers, too. I discovered this at the GSA meeting this week from a… https://t.co/3gAw78vs99
— Patrick Moorhead (@PatrickMoorhead) September 27, 2024
Această tehnică de formare a GAI în diferite locații/arhitecturi este esențială pentru ca China să își continue visele în materie de inteligență artificială, mai ales că sancțiunile americane au împiedicat-o să achiziționeze cele mai recente și mai puternice cipuri pentru a-și conduce cercetarea și dezvoltarea.
Deoarece Nvidia nu dorește să piardă piața chineză, a creat cipurile H20 AI, mai puțin puternice, care se încadrează în parametrii de performanță restrictivi ai Washingtonului.
Cu toate acestea, există zvonuri conform cărora chiar și aceste cipuri mai puțin performante ar putea fi interzise în curând, subliniind incertitudinea cu care se confruntă companiile chineze de tehnologie în climatul politic actual.
Din cauza acestei incertitudini, cercetătorii chinezi au lucrat la fuzionarea GPU-urilor de la diferite mărci într-un singur cluster de formare. În acest fel, instituțiile ar putea combina stocurile lor limitate de cipuri sancționate de înaltă performanță, precum Nvidia A100, cu GPU-uri mai puțin puternice, dar ușor disponibile, precum Ascend 910B de la Huawei sau Nvidia H20 menționat anterior.
Această tehnică i-ar putea ajuta să combată penuria de GPU-uri high-end din China, deși a venit istoric cu scăderi mari ale eficienței. Cu toate acestea, se pare că China a găsit modalități de a rezolva această problemă, în special cu această noutate a dezvoltării unui singur GAI în mai multe centre de date.
Deși nu există încă informații oficiale despre acest GAI, acest lucru arată până unde vor merge cercetătorii chinezi, pentru a se asigura că pot continua să ducă mai departe ambițiile Chinei în materie de Inteligență Artificială.
După cum a transmis și Huawei, China va găsi modalități de a-și continua dezvoltarea inteligenței artificiale, în ciuda sancțiunilor americane.