Cheltuielile romanilor au fost de 90% din venituri in ultima parte din 2011. Cat castiga o familie

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Duminica 04 Noiembrie 2012 20:38
Data publicarii: Joi 05 Aprilie 2012 10:36
Categorie: Financiar
Bani buni

Veniturile medii lunare pe gospodarie au fost in ultimul trimestru al anului trecut de 2.542 lei, si pe persoana de 884 lei, in crestere cu 5,8% fata de trimestrul trei.

Cheltuielile au urcat cu 6,6% si au reprezentat 90,9% din venituri, potrivit anchetei bugetelor de familie realizata de INS.

Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.025 lei lunar pe gospodarie (704 lei pe persoana), iar cele in natura de 517 lei lunar pe gospodarie (180 lei pe persoana).

"Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (47,6% din veniturile totale ale gospodariilor in trimestrul I, 48,6% in trimestrul II, 50% in trimestrul III si 48,4% in trimestrul IV 2011)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (22,5%), veniturile din agricultura (3,1%), veniturile din activitati neagricole independente (2,3%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,6%).

O pondere importanta detin si veniturile in natura (20,3%), in principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (18,6%).

Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta. In trimestrul IV 2011, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 16,5% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 6,5% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 62,9% din salarii, de 22,6% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 8,5% din total. In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 44,3% din totalul veniturilor.

Cea mai mare parte a acestora (37,4% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 6,9% din veniturile totale ale gospodariilor din mediul rural.

O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (26,0%) si celor din prestatii sociale (22,4%). Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in perioada analizata, in medie de 2.311 lei lunar pe gospodarie (804 lei pe persoana) si au reprezentat 90,9% din venituri.

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,4%).

Unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenta, noteaza INS. Astfel, in timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodarie al cheltuielilor totale de consum este mai mare in urban fata de rural cu 379 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 15 lei.

Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 47% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce in mediul urban consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 21,2% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum, produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul IV, in medie 40,9% din consumul gospodariilor (42% in trimestrul I, 43,3% in trimestrul II si 40,8% in trimestrul III).

O componenta a consumului cu pondere relativ mare in cheltuieli este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In trimestrul IV 2011 aceasta a reprezentat 20,3% din cheltuielile totale de consum. In cadrul cheltuielilor cu locuinta cea mai mare pondere a detinut-o cheltuielile necesare functionarii si incalzirii locuintei (16,3%).

La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,6%) si cele pentru educatie (0,7%).

Pentru trimestrul al treilea din 2011 INS a raportat venituri lunare de 2.402 lei pe gospodarie si 835 lei pe persoana, respectiv cheltuieli de 2.167 lei lunar pe gospodarie si 754 lei pe persoana. Cheltuielile au reprezentat in intervalul iulie-septembrie 90,2% din venituri.

Bani buni Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

GRAFICUL salariilor la nivel mondial. Romanii castiga mai putin decat angajatii din Botswana
GRAFICUL salariilor la nivel mondial. Romanii castiga mai putin decat angajatii din Botswana
Salariu intre 4.200 si 5.350 de euro/luna. Angajari la Uniunea Europeana. Cum se fac inscrierile
Salariu intre 4.200 si 5.350 de euro/luna. Angajari la Uniunea Europeana. Cum se fac inscrierile
Salariu mediu de 3.500 de lei/luna. Domeniul cel mai bine platit din Romania, potrivit INS
Salariu mediu de 3.500 de lei/luna. Domeniul cel mai bine platit din Romania, potrivit INS
VIDEO PROTVPLUS.RO
CE SPUN ROMANII
1000 de editii Ce Spun Romanii. Iata cum a fost la emisiunea – petrecere

07:36
LA MARUTA
Nu e ursul Carpatin, este un personaj canin

03:34
LA MARUTA
Vali Bărbulescu a acceptat provocarea lui Cătălin Măruță
A fost o provocare ce a conținut viermi. Cine a câștigat

07:10
LA MARUTA
Ionuț Ciocia, alias "Brânzoi", povești din culisele serialului Las Fierbinți. "Pe la filmări ne strigăm cu ne nimerim!"
Ionuț Ciocia, Brânzoi din Las Fierbinți a acceptat invitația echipei La Măruță și a povestit despre cum va petrece sărbătorile pascale, dar și ce se mai întâmplă prin culisele serialului "Las Fierbinți".

10:38
LA MARUTA
COZONACUL DE AUR: Ediția de Paște - Mihaela Tudorache
Laptele bătut, ingredientul secret. Ce note au oferit jurații

19:40
LA MARUTA
Chef Hadad gătește cu ce găsește la Claudia Pavel

06:29
LA MARUTA
Ioana Pricop, însărcinată în 4 luni și jumătate
A făcut senzație cu nunta sa prin 7 sate, iar acum este însărcinată

14:01
VORBESTE LUMEA
What's Up răspunde întrebărilor de pe Google
What's Up:"Am renunțat la facultate ca să fac muzică"

04:42
VORBESTE LUMEA
Campania Salvați copiii României, din 22 aprilie la PRO TV
Elena Lasconi:"Aproape jumătate din copiii României sunt în risc de sărăcie"

19:55
VORBESTE LUMEA
Stimularea electronică, ideală pentru cei care vor să slăbească
6 ore de antrenament în doar 20 de minute

09:25
pompe carburanti
Se caută soluții pentru ieftinirea benzinei și motorinei. Prețurile din România, printre cele mai mari din UE
România, din nou țara din UE cu cea mai mare rată anuală a inflației
Expert BNR, despre rezervele de aur: Banca nu poate accepta integral amendamentele lui Nicolae
Bucureștenii care au primit voucherele pentru biciclete trebuie să le declare și să plătească impozit
Guvernul crește plafonul pentru împrumuturi externe cu încă 4 miliarde de euro
Irlanda de Nord, pe harta turismului mondial datorită „Game of Thrones”. A creat mii de locuri de muncă
Rulotele, o afacere înfloritoare în România
Rulotele, o afacere înfloritoare în România. Cât costă să le închiriezi pentru vacanță
Idee de afacere, susținută internațional. Cât pot câştiga românii din plantaţiile de alune
Teodorovici: Suntem o ţară sigură pentru investitori, cu o economie sustenabilă
Cîţu (PNL): Dragnea creşte taxele firmelor pentru că ştie că nu-l votează
Companiile care se bat să angajeze studenţi. Ce salarii le oferă
ANAF ”a blocat” sute de TIR-uri la graniţă. Avertismentul retailerilor