Romanii NU trebuie sa-si schimbe centralele de luna viitoare. Directiva europeana se aplica doar pentru instalatii noi
De luna viitoare, cei care vor sa isi monteze centrale termice de apartament vor fi obligati sa cumpere centrale "in condensatie", cu pana la 20% mai eficiente decat cele clasice, dar si sensibil mai scumpe.
Asa prevede o directiva europeana care intra in vigoare in septembrie. Producatorii si comerciantii de centrale ii asigura pe oameni ca NU vor fi obligati sa isi inlocuiasca centralele pe care le au acasa.
Specialistii spun ca centralele termice clasice au un mare defect: arunca pe cos gazele arse inca foarte fierbinti. Adica o mare risipa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"La centrala clasica, cea pe care o vedem acum, o parte din caldura produsa de catre arzator este eliminata direct in atmosfera fara sa fie recuperata de catre schimbatorul de caldura. Randamentul centralei este cu 15-20% mai mic decat o centrala in condensatie", spune George Dumitrescu, reprezentantul unui magazin.
In schimb centralele in condensatie forteaza gazele arse sa treaca prin alt schimbator de caldura, unde preincalzesc apa care merge spre arzatorul principal. Gazele se racesc si vaporii de apa condenseaza, dand numele acestui tip de centrala. Cu alte cuvinte, din aceeasi cantitate de gaze se obtine mai multa caldura.
Preturile unor astfel de centrale pleaca insa de la peste 3000 de lei. Specialistii dezmint insa zvonul ca directiva obliga oamenii sa isi inlocuiasca actualele centrale cu cele noi.
"In nici un caz nu sunt obligati sa isi schimbe centralele, ei trebuie ca si pana acum sa faca reviziile la timp, trebuie sa le utilizeze conform indicatiilor producatorilor, dar atat si nimic mai mult", spune Olimpiu Achim, comerciant.
Totusi, nu este exclus ca pentru centralele vechi si mai poluante sa fie introdusa o taxa, asa-numita "taxa pe cos".
Sursa: Pro TV
Etichete: caldura, directiva europeana, centrale termice,
Dată publicare:
21-08-2015 19:07