Cel mai mic nivel al actiunilor din ultimele 29 de luni. Bursele "sangereaza", bancile trase in jos
Cotatiile bancilor europene au coborat luni la minimul ultimelor 29 de luni si au afectat negativ bursele, din cauza temerilor privind creditele ipotecare subprime si o noua recesiune.
Indicele STOXX Europe 600 Banks se afla in scadere cu 5,5% la 10:51 GMT (13:51 ora Romaniei). Fata de inceputul anului, indicele a pierdut 33%, dupa patru luni consecutive de declin.
"Sansele unei recuperari pe termen scurt raman slabe, intrucat ingrijorarile privind criza din zona euro, reformele structurale si procesul pentru vanzarea incorecta de instrumente financiare garantate prin credite ipotecare au un impact negativ supra pietei", a declarat Manoj Ladwa, senior trader la ETX Capital.
Actiunile Royal Bank of Scotland (RBS) au inregistrat una dintre cele mai mari scaderi din sectorul bancar, de 10%, in timp ce costul de asigurare a datoriei bancii pe cinci ani a urcat cu 2,4 puncte procentuale.
RBS este cea mai expusa dintre bancile europene confruntate cu un proces pentru daune de miliarde de dolari intentat de autoritatile de reglementare din SUA din cauza unor nereguli in privinta vanzarii de instrumente financiare garantate prin ipoteci subprime.
Cotatia Deutsche Bank a coborat cu 9%, afectata, pe langa procesul din SUA, si de informatii aparute in presa privind o ancheta a autoritatilor antifrauda din Marea Britanie.
La declinul titlurilor bancare s-au adaugat noi temeri privind unitatea politica a liderilor europeni in contextul incercarilor de limitare a crizei datoriilor, dupa ce coalitia politica aflata la putere in Germania a pierdut duminica teren in algerile dintr-un land.
Unitatea europeana va fi pusa la o noua incercare in aceasta saptamana de disensinile de la Banca Centrala Europeana in privinta programului de achizitii de obligatiuni si de incertitudinile implicarii sectorului privat in pachetul financiar pentru statul elen, in timp ce, miercuri, justitia germana urmeaza sa anunte o decizie asupra implicarii Germaniei in programul de sprijin pentru Grecia.
Din cauza presiunii din sectorul bancar, indicele FTSEurofirst 300, care include cele mai importante companii europene, se afla in scadere cu 3,1%, volumul tranzactiilor fiind la numai o treime fata de media ultimelor 90 de zile.
Chiar daca bursele au inregistrat vanzari puternice vineri, dupa ce economia americana nu a reusit sa adauge niciun nou loc de munca in august, impactul datelor a continuat sa determine in mare parte declinul burselor europene si luni, evolutia fiind exacerbata si de volumele limitate de tranzactionare, in contextul in care bursa din SUA este inchisa pentru o sarbatoare.