Cehia riscă să intre într-o criză imobiliară: ”S-a acordat un număr fără precedent de împrumuturi”
Praga are cea mai efervescentă piaţă imobilară din Europa, iar asta e departe de a fi un lucru bun. Creşterea de 22 de procente a preţului unei locuinţe, numai în ultimul an, descurajează cehii care visează să-şi cumpere o casă.
Riscul unei crize imobiliare a silit Banca Centrală a Cehiei să intervină şi să schimbe condiţiile de acordare a creditelor.
Dacă multe ţări europene, inclusiv România, raportează creşteri semnificative de preţuri pe piaţă imobilara, Cehia iese din rând din cauza unei combinaţii de factori: lipsa ofertei şi cererea mare ca urmarea a creşterii economice şi a dobânzilor mici.
Libor Holub, departmentul pentru stabilitate bancară: ”E vorba de spirala formată de preţuri şi creditele ipotecare. Spirala continuă să accelereze din cauză că anul trecut s-a acordat un număr fără precedent de împrumuturi şi este de aşteptat că acest an să se încheie cu un nou record. Este motivul pentru care locuinţele s-au scumpit şi a crescut nivelul datoriei”.
Dezvoltatorii cehi dau vina pe primăria capitalei că nu eliberează avize suficiente. În timp ce Praga ar avea nevoie anual de 6.000 de apartamente noi, în fiecare dintre ultimii 2 ani au fost emise avize pentru mai puţin de 2000.
Tomas Pardubicky, companie imobiliară: Problema s-ar rezolva dacă vor fi stabiliate norme clare de construcţie şi termene limită pentru primirea avizelor.
Dezvoltatorii se plâng că uneori durează chiar şi 8 ani pentru aprobarea unui nou proiect imobiliar. În replică, primăria atrage atenţia că dezvoltatorii sunt principalii beneficiari ai creşterii preţurilor şi, prin urmare, au tot interesul să menţină oferta redusă.
Petra Kolinsky, primar adjunct al Pragăi: Niciun responsabil ori politician nu-i împiedică să depună dosare pentru avize de construcţie!
Îngrijoraţi că noii proprietari nu vor mai fi capabili să-şi achite ratele la credite dacă economia stagnează ori regresează ori în cazul unei inevitabile creşteri a dobânzilor, responsabilii Băncii Centrale au anunţat o serie de măsuri.
Printre acestea se numără majorarea avansului şi limitarea ratei de îndatorare.