CE: Romania va avea in acest an cea mai mare crestere economica din UE, cu exceptia tarilor baltice

UE

Romania va avea in acest an o crestere economica de 1,6%, cea mai ridicata din UE dupa Letonia, Lituania si Estonia, in timp ce zona euro va inregistra al doilea an consecutiv de contractie.

Letonia va avea cel mai ridicat avans al PIB din UE, de 3,8%, urmata de Lituania, cu 3,1%, si Estonia, cu 3%. Imediat dupa Romania se situeaza Malta, cu un avans estimat la 1,5%, si Bulgaria, cu 1,4%, potrivit prognozei economice de iarna prezentate vineri de CE.

Singurul stat din afara zonei euro care va inregistra contractie in acest an va fi Ungaria, cu 0,1%, al doilea an de declin dupa o scadere a PIB de 1,7% anul trecut. In acelasi timp, economia Cehiei va stagna in acest an, dupa ce anul precedent a pierdut 1,1%.

Pentru Polonia, CE estimeaza o crestere de 1,2% in acest an, reprezentand o incetinire puternica de la 2% anul trecut si 4,3% in 2011. Slovacia, stat din regiune membru al zonei euro, la fel ca Estonia, va avea o crestere economica de 1,1% in acest an.

Anul urmator, cresterea economica a Romaniei ar urma sa ajunga la 2,5%.

Citește și
Parlamentul European
Romania va pierde din 2014 un loc de eurodeputat, potrivit unui proiect in lucru la PE
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Romania va avea in acest an cea mai ridicata inflatie medie anuala din UE, anticipeaza Comisia, de 4,6%, fata de o medie de 2% in UE si de 1,8% in zona euro. Romania este urmata in functie de avansul preturilor de Ungaria si Estonia, ambele cu 3,6%, respectiv Bulgaria, Olanda si Marea Britanie, toate trei cu o rata de 2,6%.

In regiunea Europei Centrale si de Est, Lituania va avea o inflatie medie anuala de 2,4%, Cehia de 2,1%, Letonia si Slovacia cate 1,9%, Polonia de 1,8%.

Comisia a mentinut estimarea de deficit bugetar pentru Romania in acest an, la 2,4%, sub nivelul de 2,8% prognozat pentru zona euro si de 3,4% la nivelul UE.

Economia zonei euro va inregistra contractie in 2013 pentru al doilea an consecutiv, alimentand cresterea somajului, in timp ce guvernele, consumatorii si companiile reduc cheltuielile, potrivit prognozei economice a Comisiei Europene.

PIB al zonei euro va scadea cu 0,3% in acest an, dupa ce a coborat cu 0,6% in 2012. Estimarea pentru anul in curs reprezinta o inrautatire fata de asteptarile anterioare ale Comisiei, noteaza Bloomberg. In noiembrie, executivul comunitar anticipa un avans de 0,1%.

Somajul va urca la 12,2% in uniunea monetara, compartaiv cu 11,4% anul trecut.

Pentru anul urmator, Comisia estimeaza o reluare a cresterii economice in zona euro, cu un plus al PIB de 1,4%. La nivelul UE, executivul comunitar prognozeaza o crestere de 0,1% in acest an si de 1,6% pentru anul urmator, dupa contractie de 0,3% anul trecut.

Piata muncii din Europa "este o preocupare majora", a afirmat, intr-un comunicat, seful departamentului economic al CE, Marco Buti, adaugand ca rata somajului ar putea chiar afecta perspectivele de crestere economica.

Zona euro este impovarata de situatia fragila a finantelor publice, bancile vulnerabile si de economia slaba, a spus Buti.

Dificultatile economice se afla in contrast cu evolutia buna de pe pietele financiare, intrucat guvernele, bancile si populatia incearca sa-si imbunatateasca situatia financiara fara sa creasca cererea de consum.

Comisia a inrautatit estimarea de crestere economica a Germaniei de la 0,8% in noiembrie la 0,5%, din cauza impactului crizei datoriilor asupra exporturilor si investitiilor.

Inrautatirea a fost similara si pentru Franta, tot de 0,3 puncte procentuale, insa a doua mare economie din zona euro urmeaza sa inregistreze in acest an un avans de numai 0,1%.

"Se pot distinge unele semne de recuperare. Prezenta prognoza prevede o revenire la crestere moderata pe parcursul anului, odata cu cresterea increderii si un sprijin mai puternic din partea economie globale", a spus Buti.

Cererea de consum nu va reveni pana in 2014, cand va reprezenta principalul motor de crestere. Investitiile vor avea un impact negativ de 0,3 puncte procentuale in PIB in acest an, urmand ca in 2014 sa aduca o contributie de 0,4 puncte procentuale.

Sapte tari din zona euro vor inregistra contractie in acest an, Olanda alaturandu-se Italiei, Spaniei, Portugaliei, Greciei, Sloveniei si Ciprului.

Olanda va consemna o contractie de 0,6% in acest an, in timp ce Grecia va pierde 4,4%, al saseleea an consecutiv de recesiune, iar Cipru 3,5%. Cipru este singura tara din zona euro unde PIB va continua sa scada si in 2014.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Sindicatele din Grecia au declansat greva generala din cauza masurilor de austeritate
Sindicatele din Grecia au declansat greva generala din cauza masurilor de austeritate

O greva generala are loc miercuri in Grecia, in semn de protest fata de continuarea masurilor de austeritate cerute de creditorii sai, UE si FMI.

Romania va pierde din 2014 un loc de eurodeputat, potrivit unui proiect in lucru la PE
Romania va pierde din 2014 un loc de eurodeputat, potrivit unui proiect in lucru la PE

Romania se afla printre 12 tari UE care vor pierde din 2014 cate un loc de eurodeputat, tara noastra urmand sa detina 32 fata de 33 in prezent, potrivit unui proiect aflat in lucru la PE.

Directorul unei banci europene, despre viitorul UE:
Directorul unei banci europene, despre viitorul UE: "Euro este sortit pierzaniei"

Recenta apreciere a euro este iluzorie, iar moneda europeana este sortita esecului, intrucat zona euro nu a sustinut proiectul unei monede comune cu o uniune fiscala, a declarat Lars Seier Christensen, codirector general al bancii daneze Saxo Bank.

Recomandări
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj

Acuzaţii de spionaj, zboruri private, ferme de troli, un precedent juridic periculos la adresa democraţiei şi umbra lui Traian Băsescu au marcat campania electorală pentru prezidenţiale.

Câte rachete Oreșnik mai are Putin pe stoc. Sunt suficiente să provoace pagube majore, iar producția lor începe în masă
Câte rachete Oreșnik mai are Putin pe stoc. Sunt suficiente să provoace pagube majore, iar producția lor începe în masă

Vladimir Putin a anunțat că Rusia dispune de un stoc semnificativ de rachete „noi și puternice”, gata de utilizare. Liderul de la Kremlin a solicitat, într-o intervenție televizată, începerea producției în masă pentru Oreșnik, o rachetă hipersonică testat

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.