Sindicatele din Grecia au declansat greva generala din cauza masurilor de austeritate

Ultima actualizare: 23-02-2013 01:14
Grecia

O greva generala are loc miercuri in Grecia, in semn de protest fata de continuarea masurilor de austeritate cerute de creditorii sai, UE si FMI.

Reprezentantii UE si FMI sunt asteptati la Atena pentru a verifica punerea in aplicare a acestora, relateaza AFP.

Ziua de actiune, prima din acest an, organizata la apelul centralelor sindicale Adedy (public) si GSEE (privat), va perturba transporturile, in special pe cele aeriene, din cauza intreruperii activitatii in cursul zilei de catre controlorii de trafic aerian. Trenurile si serviciile de transport urbane vor fi, de asemenea, afectate, in timp ce vapoarele ce deservesc insulele vor ramane la chei.

Succedand greva generala din noiembrie si peste zece de la inceputul crizei in Grecia, in 2010, protestul va culmina cu o manifestatie in centrul Atenei la pranz.

Aceasta va perturba, de asemenea, functionarea administratiilor, scolilor si spitalelor, in timp ce sindicatele avocatilor si comerciantilor s-au alaturat protestului.

Indreptandu-se impotriva noilor masuri de austeritate pe care tara indatorata a trebuit sa le adopte in aceasta toamna pentru a ramane sub perfuzia financiara internationala, GSEE si Adedy au facut apel la mobilizare ca riposta la decizia Guvernului de a sparge doua greve recente, cea de la metroul din Atena si cea a marinarilor, recurgand la rechizitie.

GSEE a asigurat intr-un comunicat ca lupta "pentru conventiile colective, masurile impotriva somajului", a carui rata a ajuns la 27 la suta, "si pentru salvgardarea drepturilor democratice".

Adedy vrea sa contracareze concedierea functionarilor, in timp ce creditorii vor sa reduca numarul lor.

In timp ce tara traverseaza al saselea an de recesiune, principalul partid de opozitie, Syriza, reprezentand stanga radicala, a cerut o mobilizare masiva pentru "a inlatura cat mai repede posibil" Guvernul de coalitie dreapta-stanga moderat, condus de conservatorul Antonis Samaras.

Politia a prevazut un dispozitiv important pentru a impiedica o degenerare a manifestatiei, frecventa in timpul manifestatiilor antiausteritate din Grecia.

Greva constituie un avertisment social inainte de sosirea asteptata, pana la inceputul lui martie, la Atena a creditorilor (UE-BCE-FMI), care urmeaza sa analizeze modul in care tara isi respecta angajamentele de austeritate si reforme.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO