Ce prevede programul ”Noua Casă” și care este creditul maxim garantat de stat
"Prima Casă'' se schimbă din temelii şi devine ''Noua Casă'' mai mare şi mai scumpă.
De acum, creditul maxim garantat de stat ajunge la 140 de mii de euro dublu față de vechiul program. Însă cine îşi va putea permite un astfel de împrumut va trebui să dea şi un avans de 15%.
Prevede o ordonanţă de urgenţă discutată de Guvern miercuri seară. Pentru locuinţele vechi avansul rămâne de 5%.
Pentru că Prima Casă nu mai ţinea pasul cu ''realitatea de pe piaţa imobiliară'', premierul Ludovic Orban a cerut că programul vechi de 11 ani să fie schimbat din temelii.
Ordonanţa Guvernului prevede că, în cazul locuinţelor noi, construite în ultimii cinci ani, creditul maxim este de 140.000 de euro. Iar avansul, de 15%. Pentru locuinţele vechi, avansul rămâne de 5%, dar creditul maxim creşte la 70 de de mii de euro.
Unii specialişti financiari sunt de părere că efectele schimbărilor ar putea duce la scumpiri.
Irina Chițu, Specialist Financiar: ''Dublarea creditului maxim va distorsiona piaţa imobiliară, va duce la creştere artificială a preţurilor şi avem un risc de supraîndatoare. Acum, costurile sunt mici. În 30 de ani, dobânzile variabile din program pot creşte semnificativ''.
Cei care vor alege varianta maximă a creditului, de 140 de mii de euro, trebuie să fie pregătiţi cu venituri pe măsură. La un credit pe 30 de ani, venitul minim necesar ar fi de 7.700 de lei, iar rata ar fi de 3.400 de lei.
Irina Chitu, Specialist Financiar: ”Prin noul program câştiga dezvoltatorii, intermediarii, notarii, statul - pentru că la locuinţele de 140 mii de euro avem TVA 19%”.
În schimb, cine alege un credit de 70 de mii de euro trebuie să aibă un venit minim de 3.800 de lei, ca să poată suporta o rata care ar ajunge la 1.700 de lei.
Aproape de 300 de mii de credite Prima Casă au fost date din 2009 şi până acum. Guvernul spune că vrea prin noul program să încurajeze sectorul construcţiilor noi, după ce a constatat că 90% dintre locuinţele cumpărate prin vechiul program au fost apartamente şi case vechi. De cealaltă parte, preţul la imobiliarele noi a tot crescut, iar acum sare de 1.200 de euro pe metrul pătrat în marile oraşe, arată o analiză făcută de Executiv.
Potrivit datelor Exexutivului, cele mai scumpe case sunt în Cluj-Napoca, unde preţurile depăşesc 1.800 de euro, cu peste 400 de euro mai mult decât în Bucureşti. La malul mării, Braşov şi Timişoara, preţurile sunt în jurul a 1.200 de euro pe metrul pătrat.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: guvern, dobanda, casă, credit, locuinte, ludovic orban, apartamente, Noua Casa, prima casa,
Dată publicare:
22-07-2020 19:14