Ce inseamna „record absolut” pentru buzunarele romanilor si cum ne afecteaza cresterea euro
Schimbarea Guvernului a determinat o crestere a cursului valutar in defavoarea leului. In ultimele zile s-a atins de mai multe ori celebrul „maxim istoric", atat pe piata interbancara, cat si la cursul oficial.
Deprecierea leului pare sa nu se mai opreasca. Astazi moneda noastra atinge un nou minim istoric. Pentru ca ieri in Romanaia a fost zi nebancara, iar tranzactiile pe moneda noastra nationala s-au facut doar la Londra, jucatarorii straini au impins cotatiile pana la 4,46 lei pentru un euro.
Astazi, cand au revenit in piata bancile romanesti, lucrurile s-au mai calmat dar cursul oficial s-a dus la aproape 4,42 lei.
Analistii spun ca leul este supus presiunilor din cauza numirii unui guvern de stanga al carui program presupune o marire a cheltuielilor care va pune presiune pe deficitul bugetului de stat.
Iata cum afecteaza aceasta crestere buzunarul romanilor si care este diferenta de bani intre un curs normal si maximul istoric.
Acum un an, pe 2 mai 2011, cotatia BNR pentru un euro era de 4,0860 lei. In acel moment, pentru o chirie de 400 de euro/luna trebuia achitata suma de 1.634 lei la cursul oficial.
In urma cu o luna, pe 2 aprilie 2012, cotatia BNR pentru un euro era de 4,3786 lei.
Miercuri, pe 2 mai 2012, BNR a stabilit ca un euro valoreaza 4,4168 lei. Cu alte cuvinte, intr-un an am avut o crestere de 0,3308 lei pentru un euro, adica peste 8%.
Acum, cei care plateau 1.634 lei pentru o chirie de 400 de euro, vor plati 1.766 lei, cu 132 lei mai mult.
Schimbarile determinate de cresterea cursului euro-leu:
- Ratele la banca pentru imprumuturile in euro vor fi mai scumpe pentru cei care iau salariul in lei. De exemplu, la o rata de 1000 euro/luna, diferenta de curs va face datornicii sa plateasca mai mult cu aproape 40 de lei, fata de luna trecuta;
- Cresterea chiriilor in moneda unica pentru cei cu venituri in lei;
- Marfa de import va fi mai scumpa, preturile marfurilor fiind exprimate in euro;
- Preturile din magazine vor creste in aproximativ 14 zile, daca stocurile vor fi realimentate, iar magazinele vor trebui sa cumpere produse de import, conform analistilor financiari;
- Abonamentele la serviciile de telefonie mobila se calculeaza la cursul mediu lunar, in euro. Daca valoarea monedei creste, facturile se vor majora. De asemenea, aceeasi evolutie se aplica si pentru cartelele preplatite.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, rate, scumpiri, chirii, curs valutar,
Dată publicare:
02-05-2012 14:37