Electrocasnicele care consumă cel mai mult într-o casă. Experții recomandă aparate performante pentru economie
Cu facturi la curent care încep să ne dea ameţeli, tot mai mulţi oameni încearcă să economisească fără să renunțe la electrocasnicele care le fac viața mai ușoară.
Mașina de spălat, plita electrică, uscătorul de rufe ori aparatul de aer condiţionat sunt printre cei mai mari consumatori dintr-o locuință. Deși sunt mai scumpe, aparatele de ultimă generaţie, sunt mai eficiente.
Consumă mai puțin, pentru că pornesc automat, doar la nevoie. Atenție și la aparatele lăsate în priză, fără să fie folosite, pentru că și acestea încarcă factura la final de lună.
Am ales un apartament cu trei camere în care locuiesc doi soţi cu doi copii și am încercat să vedem cât consumă electrocasnicele familiei.
Bucătăria, cel mai mare consumator de energie
Bucătăria în sine este cel mai mare consumator, mai ales dacă este complet echipată. De departe, cel mai mult ne încarcă factura plita electrică, vedem un consum de 120 kwh dacă o folosim cel puţin două ore în fiecare zi. Consumă mult și cuptorul electric. Folosit zilnic, ajungem lunar la 66 kwh, dar și mașina de spălat vase, 18 kwh, dacă o pornim o dată la două zile. În cazul frigiderului, pe care îl ținem mereu în priză, consumul lunar este în jur de 42 kwh.
În sufragerie, cel mai mare consumator este aparatul de aer condiționat - minimum 60 de kwh lunar dacă îl pornim două ore zilnic. Iar cinci ore pe zi cu televizorul pornit ne adaugă la factură 22,5 kwh. În ceea ce privește aspiratorul, cel mai rentabil din punct de vedere al consumului energetic este robotul, care se încarcă fix când are nevoie, spre deosebire de aspiratorul clasic care consumă în jur de 1,4 kwh.
Care sunt cei mai mari consumatori de energie în baie
Mari consumatori de energie electrică găsim și în baie. Mașina de spălat rufe, dar și uscătorul de haine adaugă la factură 105 kwh lunar, dacă le folosim de cel puțin patru ori pe săptămână. Atenție și la placă și la uscătorul de păr. Un singur minut de ținut placa de păr în priză echivalează cu un bec cu led ținut aprins opt ore. Adăugăm și consumul stației de călcat, peste șase kwh, iar la final, când tragem linie ajungem la peste 450 de kwh.
Așadar, depășim cu mult pragul de 255 kwh stabilit de autorități dacă vrem să beneficiem de plafonarea prețului la energie.
În aceste condiții, fiecare economisește cum poate.
Greșeala pe care o fac mulți români încercând să economisească energie
Faptul că stingem lumina când nu avem nevoie de ea nu înseamnă o economie şi asta pentru că becurile au un consum mic, mai ales dacă sunt led.
Atenție însă la electrocasnicele pe care le ținem în priză fără să le folosim. Adunate, consumă anual 135 kwh.
Silviu Gheorghe, profesor universitar la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor, București: „Putem lua exemplu un televizor led. Pe partea de standby el consumă în jur de 0,5w pe oră. Ajungem 4,4 kw pe an. Ar putea părea nesemnificativ, dar într-o casă pot fi mai multe. Cam același consum îl întâlnim și la banalele încărcătoare de telefon care. Rămân în priză în permanență. Se poate utiliza o metodă destul de simplă. Utilizarea unui prelungitor cu mai multe prize, prelungitorul introdus într-un echipament care să poată fi oprit în momentul în care am plecat de acasă.”
Ar trebui să fim preocupaţi de clasa energetică din care fac parte electrocasnicele și încet, încet, să ne cumpărăm aparate inteligente care se sting și se aprind numai la nevoie sau pe care le putem controla prin intermediul unei aplicaţii.