CE: Economia României se va contracta cu 5,2% în 2020, iar deficitul crește la 10,3% din PIB

Criza economica
Shutterstock

Economia României va înregistra o contracţie de 5,2% în acest an, mai puţin severă decât se estima iniţial, graţie investiţiilor şi lucrărilor de construcţii, potrivit previziunilor economice de toamnă ale Comisiei Europene (CE).

"Investiţiile au surprins cu o contribuţie pozitivă la creştere în condiţiile în care activitatea de construcţii a fost, în mare parte, neafectată de măsurile de izolare", susţine Executivul comunitar.

Pentru 2021 şi 2022, CE estimează că economia României îşi va reveni, gradual, urmând să înregistreze un avans de 3,3% anul viitor, respectiv 3,8% în 2022. Cu toate acestea, incertitudinea rămâne foarte ridicată, având în vedere recentele evoluţii ale pandemiei, iar creşterea reală nu va reveni la nivelul de dinaintea crizei până la finele lui 2022.

Cîțu: Estimăm o contracţie de aproape 4% sau puţin mai mare

 

Estimările publicate joi sunt mai optimiste decât prognozele anterioare, din primăvară, ale Executivului european. Atunci CE prognoza că economia României va înregistra în acest an o contracţie de 6%.

Citește și
pensie
Economiști: Creşterea punctului de pensie cu 40% în acest moment este vital să fie evitată
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, anticipa, în luna octombrie, că scăderea economiei ar putea depăşi uşor 4% în acest an.

”Noi estimăm o contracţie economică de aproape 4% şi s-ar putea să fie puţin mai mare. Nu văd un dezastru aici, pentru că e vorba de 2020 când toată lumea ştie că la nivel global o să fie contracţie economică.(…) Să presupunem că avem o scădere de 4% în 2020. Aş vrea ca în 2021 să fie cel puţin o creştere de 4% pentru ca, după ce tragem linie 2020 şi 2021, cel puţin să nu fi pierdut nimic în această perioadă", a declarat Florin Cîţu.

Deficit de 10,3% din PIB în 2020 și 11,3% în 2021

 

Comisia Europeană mai precizează că deficitul bugetar al României este aşteptat să crească semnificativ, în contextul în care efortul fiscal necesar pentru combaterea crizei se adaugă derapajelor fiscale din trecut.

Potrivit celor mai recente estimări, deficitul guvernamental al României este preconizat să crească până la 10,3% din PIB în 2020, de la un nivel revizuit la 4,4% din PIB în 2019. Comparativ, în primăvară Executivul comunitar estima că România va încheia anul 2020 cu un deficit guvernamental de 9,2% din PIB.

"Trendul expansionist pre-existent, determinat în mare parte de majorarea pensiilor, ar urma să fie agravat de impactul crizei COVID-19. Veniturile din taxe vor fi afectate negativ de recesiune", apreciază Comisia Europeană.

În plus, în pofida aşteptatei reveniri a economiei şi a expirării schemelor de suport introduse în contextul pandemiei, Executivul comunitar prognozează că deficitul guvernamental al României va continua să crească în următorii ani, ajungând la 11,3% din PIB în 2021 şi 12,5% din PIB în 2022.

"Acest lucru este cauzat de efectele pe întregul an ale majorării pensiilor cu 40% începând din luna septembrie 2020 şi unei recalculări a pensiilor programată pentru luna septembrie 2021" subliniază Comisia.

Datoria României raportată la PIB crește de la 35,3% în 2019, la 63,6% în 2022

 

În consecinţă, datoria României raportată la PIB este prognozată să crească de la 35,3% în 2019 până la 63,6% în 2022.

Executivul comunitar subliniază că un risc pozitiv la adresa proiecţiilor este acela că majorarea pensiilor şi alocaţiilor ar putea să fie mai moderate. În amendamentele la buget din luna august, Guvernul de la Bucureşti a propus o majorare a pensiilor cu 14% în loc de una de 40% precum şi creşterea graduală a alocaţiilor. Chiar dacă Parlamentul a respins propunerile Guvernului, prognozele Comisiei pleacă de la ipoteza că nu va avea loc o modificare a politicilor.

Previziunile Comisiei Europene vin la o lună după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a îmbunătăţit, de asemenea, estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2020 şi 2021.

Dacă în luna aprilie, FMI estima că România va înregistra în 2020 o contracţie de 5%, conform noilor previziuni din luna octombrie, instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca economia românească să înregistreze o contracţie de 4,8% în 2020, urmând să îşi revină în 2021, când va înregistra un avans de 4,6%, peste cifra de 3,9% avansată în primăvară.


 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Criza economică i-a afectat și pe românii din diaspora. Câți bani au trimis în țară în acest an
Criza economică i-a afectat și pe românii din diaspora. Câți bani au trimis în țară în acest an

Criza economică, provocată de cea sanitară, i-a lovit și pe românii din diaspora, care anul acesta au trimis mai puțini bani în țară.

Economiști: Creşterea punctului de pensie cu 40% în acest moment este vital să fie evitată
Economiști: Creşterea punctului de pensie cu 40% în acest moment este vital să fie evitată

O creştere a punctului de pensie cu 40% în acest moment trebuie evitată, pentru că economia nu o poate susţine, iar în caz contrar consolidarea fiscală/bugetară graduală, care să protejeze redresarea economică, va deveni una forţată.

BERD înrăutăţeşte prognozele privind evoluţia economică a României în 2020 şi în 2021. Ce rol are distanțarea socială
BERD înrăutăţeşte prognozele privind evoluţia economică a României în 2020 şi în 2021. Ce rol are distanțarea socială

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a înrăutăţit estimările privind evoluţia economică a României în 2020 şi 2021, ca rezultat al crizei provocate de pandemie, arată un raport publicat joi de instituţia financiară internaţională.

Ministrul Economiei: „Suntem în criză economică, dar este suprapusă peste o criză sanitară”
Ministrul Economiei: „Suntem în criză economică, dar este suprapusă peste o criză sanitară”

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, afirmă că în momentul de faţă ne aflăm într-o criză economică suprapusă peste criza sanitară, dar că nu se aşteaptă să urmeze "o criză imensă".

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.