CE a modificat prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2014 de la 2,7% la 2,5%
Comisia Europeana (CE) a inrautatit prognoza de variatie a Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei pentru anul viitor la plus 2,5%, fata de estimarea de 2,7% inaintata in toamna.
In privinta anului in curs, CE a modificat prognoza de crestere economica de la 2,2% la 1,6%, estimarea fiind astfel adusa in linie cu cea inaintata de Fondul Monetar International (FMI) si cu cea pe care este fundamentat bugetul pe 2013.
Exporturile vor contribui negativ la cresterea economica din acest an, din cauza inrautatirii conditiilor economice de pe principalele piete de export si cresterii importurilor, potrivit prognozei economice de iarna prezentate vineri de CE.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
In privinta cererii interne, investitiile vor avea cel mai important aport pozitiv la crestere, desi contributia acestui indicator va incetini in comparatie cu anul trecut din cauza activitatii economice sub asteptari din celelalte tari ale Uniunii Europene.
Evolutia consumului privat ar urma sa accelereze, insa ar putea fi incetinita de situatia financiara dificila a gospodariilor si de accesul limitat la creditele de consum.
Spre deosebire de perioada 2010-2012, consumul guvernamental ar putea aduce o contributie marginal pozitiva la cresterea economica, in urma majorarii salariilor din sectorul bugetar, se spune in raport.
In 2014, cresterea economica a Romaniei va avea o compozitie similara anului curent, cu cererea interna ca principal motor de dezvoltare, o contributie semnificativa a investitiilor si un aport negativ din partea exporturilor nete, insa mai slab decat in 2013. Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% anul trecut.