China va face in Romania cea mai mare investitie din UE. O termocentrala de un miliard de euro

26-01-2013 19:56

Chinezii transforma Romania intr-un cap de pod pentru ofensiva lor economica inspre Europa. Tara cu cea mai mare crestere economica din lume a ales sa faca la noi cea mai importanta investitie din toata Uniunea.

Un miliard de euro pentru constructia unei termocentrale. Aceasta se va situa in imediata apropiere a centralei de la Rovinari si este un balon de oxigen pentru mineritul romanesc.

Centrala care se va ridica din banii chinezilor se va afla in curtea complexului de la Rovinari. Autoritatile romane au batut deja palma cu cele de la Beijing si au semnat un memorandum in acest sens. Un moment numai bun pentru ca oamenii din zona sa viseze la relansarea mineritului.

Guvernul Romaniei va asigura 10 la suta din valoarea investitiei, in timp ce chinezii vor da un miliard de euro.

Si asta pentru ca termocentrala va consuma in fiecare an 6 milioane de tone de carbune. In plus, alte 1.000 de persoane vor fi angajate la noul complex.

Pentru constructia grupului energetic vor fi folosite numai companii din Romania. Si mentenanta va fi asigurata de firme exclusiv din tara noastra.

Energia produsa de aceasta termocentrala va fi vanduta in Turcia si Austria, unde companiile chinezesti au relatii economice stranse. Astfel, asiaticii nu le vor face concurenta actualilor producatori de energie de pe piata romaneasca.

Constructia ar trebui sa inceapa anul viitor si sa se incheie in 2016.

Citeste si:

Tarile in care merita sa-ti cheltuiesti banii. Cele mai bune destinatii de vacanta

Dispar banii lichizi. Prima tara din Europa care a introdus bancnotele vrea acum sa renunte la cash


VIDEO PROTVPLUS.RO