Cat ne-a costat criza? Bancile au pompat 5 trilioane de dolari pe piata
In sfarsit apare un raport despre criza, iar Romania nu apare in el. Tara noastra nu intra in cercul statelor care au ales sa treaca prin criza tiparind bani. Cititi detaliile unui raport Fathom care vrea sa ne arate si cealalta fata a... bancnotelor.
Bancile Centrale din toata lumea au bagat nu mai putin de 5 trilioane de dolari in sistemul financiar global, de la inceputul crizei si pana acum. Asta inseamna 8 procente din totalul economiei lumii, potrivit unei analize a Fathom Consulting.
Cifrele vor intensifica temerile legate de faptul ca injectiile de lichiditati sunt de fapt responsabile pentru scumpirea marfurilor, iar asta se va traduce in si mai multa instabilitate in randul investitorilor - si mai putina incredere.
Erik Britton, director la Fathom, spune ca aceasta situatie este ca si cum ai arunca benzina pe carbuni incinsi. Problema este daca acesti carbuni se vor aprinde, spune el pentru The Telegraph.
"Caldura", tradusa in acest moment prin cresterile de preturi si instabilitatea unor cotatii, este rezultatul masurilor extraordinare luate pentru a mentine sistemul financiar. Mai exact, bancile au cumparat bonduri - titluri de stat - pentru a mentine banii in circulatie.
Economistii de la Fathom sunt ingrijorati ca anul trecut ar fi putut sa fie cel mai inalt punct al recuperarii economice. "Insa acum ramane de vazut cat din aceasta crestere a fost "pe bune", naturala si cat s-a datorat unei injectii de lichiditate", avertizeaza ei. "Pe masura ce acesti stimuli sunt retrasi de catre bancile centrale, totul se va prabusi in urma - castigurile pe unele piete vor fi din ce in ce mai greu de obtinut".
Nunta regala, LIVE pe www.stirileprotv.ro, vineri, de la ora 09:00