BM: Leul se va intari pe termen lung. Standardul de viata se imbunatateste


Ultimul update: Luni 10 Septembrie 2012 18:10
Data publicarii: Marti 19 Aprilie 2011 23:38
Categorie: Stiri Economice
Lei

Leul se va intari in raport cu euro pe termen lung, odata cu cresterea standardului de viata din Romania, a declarat Kaspar Richter, senior economist la Banca Mondiala.

Cel mai bun curs al leului: un euro - 4,08 lei

In ultimii doi ani, odata cu criza financiara, leul s-a depreciat pe medie cu circa 25% fata de euro pana la 4,2099 lei/euro la finele anului trecut, evolutie care a condus la presiuni asupra inflatiei din cauza cresterii costurilor la serviciile in euro, dar si o scumpire a creditelor acordate in moneda europeana.

"Este foarte greu sa faci prognoze referitor la evolutia mondei pe termen scurt. Pe termen lung ne asteptam ca moneda sa se aprecieze fata de euro, in linie cu imbunatatirea standardului de viata din Romania", a spus Richter.

Romania va inregistra in acest an cea mai lenta crestere economica dintre cele zece state membre ale UE din Europa de Est, urmata anul urmator de cea mai rapida crestere din regiune, potrivit unui raport al Bancii Mondiale, publicat marti. De la inceputul acestui an, leul a urmat un trend de apreciere, el fiind cotat marti la 4,09 lei fata de moneda europeana.

Romania a avut in martie cea mai mare crestere anuala din UE a preturilor de consum, de 8%, nivel cu mult peste cel al altor state si mai mult decat dublu comparativ cu inflatia medie la nivel comunitar.

Sursa: Pro TV

Cel mai puternic curs din ultimele 10 luni si jumatate: 1 euro = 4,14 lei
Euro, la cel mai mic curs din ultimele cinci luni
E de bine pentru cei cu credite! Francul elvetian incepe sa o ia in jos
VIDEO PROTVPLUS.RO