Românii își găsesc mai greu un loc de muncă în străinătate. „Piaţa muncii pare să se contracte”
Pe o piață europeană în continuă schimbare, românii au avut anul trecut cele mai puține oferte de locuri de muncă peste hotare din ultimii ani.
Potrivit celei mai mari platforme de recrutare de la noi, angajatorii străini care căutau cu interes muncitori români și-au restrâns acum operațiunile.
În multe țări din Europa au avut loc restructurări, creșteri de taxe sau impozite, iar companiile au preferat să nu mai facă, deocamdată, noi angajări.
În timp ce ofertele din transporturi sau industria ospitalității s-au menținut, cele din construcții - în trecut printre cele mai numeroase și bine plătite - au înregistrat scăderi drastice în țări precum Spania, Italia sau Belgia.
Ana Călugăru, reprezentant platformă de recrutare: "Au fost aproximativ 21.000 de locuri de muncă, un număr mai mic decât în alți ani, cel mai scăzut nivel din ultimii 6 ani. În țările care în general căutau angajați externi au existat dezechilibre economice pe piața muncii în 2024, au fost nevoiți să-și restrângă echipa, și această contractare a pieței muncii i-a determinat să angajeze preponderent din țările lor."
Potrivit specialiștilor, Europa se confruntă deja cu fenomene locale de recesiune economică, șomaj și inflație, factori care aduc și transformări pe piața muncii.
Flavius Rovinaru, economist: "Piaţa muncii pare să se contracte, scade rata de ocupare, crește şomajul. Uniunea Europeană are de pierdut pe domenii strategice, de exemplu industria auto. Companii auto mari au concediat oameni, inflaţia a avut un cuvânt de spus şi în contextul zonei euro."
În astfel de condiții, angajatorii străini au cerințe stricte.
Simona Iosep, consilier AJOFM Alba: "Numărul aplicațiilor scade datorită condițiilor impuse de angajator, în special cunoașterea limbii."
În general, cea mai mare problemă cu care se confruntă românii care muncesc în străinătate o reprezintă costul vieții de zi cu zi.
În Italia, unde multe românce au grijă de bătrâni sau de persoane cu diverse suferințe, salariile au crescut doar cu câțiva euro pe lună.
De pildă, o îngrijitoare care are sarcini complexe, primea anul trecut în mână 994 de euro, iar acum va lua puțin peste 1000 de euro. Asta în condițiile în care numai chiria unei locuințe poate depăși jumătate din venit.
Eugen Terteleac, Asociația Românilor din Italia: "Situația gravă în care se regăsesc le obligă să revină în țară pentru că nu mai ajung cu salariul la sfârșitul lunii"
Și în Germania, situația s-a complicat.
Alexandra Chiribeș, specialist în domeniul juridic din Germania: "Economia Germaniei trece printr-o perioadă de incertitudine economică și inflație ridicată salariile nete au scăzut".
Potrivit celor mai recente date înregistrate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în România avem peste 22.000 de posturi vacante. Pentru piața europeană sunt doar 117 locuri.
Sursa: Pro TV
Etichete: locuri de munca, munca in strainatate, badanta,
Dată publicare:
09-01-2025 20:18