Castiguri in plus pentru cei care au investit la Bursa in actiunile companiilor de stat. Cum au intervenit autoritatile
Decizia Guvernului de a infiinta un fond suveran de investitii le aduce castiguri in plus celor care au investit la Bursa in actiunile companiilor de stat.
Ca sa faca rost de bani pentru acest proiect, autoritatile obliga aceste societati sa distribuie minim 90 la suta din profitul anual catre actionari sub forma de dividende.
Fondul, care detine cele mai multe actiuni la aceste companii, va lua partea leului, dar pe langa el vor castiga si cateva mii de investitori particulari.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Investitorii la Bursa ies in castig cand cumpara actiuni pe care le revand apoi mai scump, cand pretul creste. O data pe an, pot sa incaseze si dividende, adica o parte din profitul companiei, pe care aceasta o distribuie actionarilor.
Ovidiu Dumitrescu, director adjunct companie de brokeraj:
"Companiile cu capital majoritar de stat sunt obligate sa distribuie 90 la suta din profituri. Aveau pana acum obligatia ca cel putin 50 la suta sa distribuie."
Un tanar investitor saluta aceasta decizie a guvernului.
Armand Tanase, investitor: "Daca as fi in locul statului as face acelasi lucru. Practic as scoate dividendele din companii, profiturile curente le-as scoate prin dividende pentru ca managerii companiilor de stat trebuie sa demonstreze ca pot mai mult."
Transgaz este una dintre companiile de stat listate la Bursa. Pretul unei actiuni este de 358 de lei. Potrivit regulii "90 la suta dividende", ar trebui sa plateasca peste 45 de lei pentru o actiune - de aproape 8 ori mai mult decat dobanda cuvenita unui depozit bancar tot de 358 de lei.
Armand Tanase, investitor: "Investesc la Bursa de aproximativ 14 ani si m-a facut sa investesc la Bursa faptul ca este cea mai buna alternativa la a avea un depozit bancar."
De altfel, preturile actiunilor cresc de ani buni, fapt dovedit de indicele BET, principalul indice al Bursei.
Daniela Serban, director Relatii Publice Bursa de Valori: "Vorbim de un BET de 8.000 de puncte, cel mai mare nivel din ultimii 9 ani, ne-am bucurat de evolutii foarte bune in ultimii ani si vorbim chiar de o dublare a indicelui principal in ultimii 5 ani."
Indicele BET reprezinta o medie calculata din pretul celor mai importante 10 actiuni listate la Bursa.
Printre acestea, se afla 4 companii la care statul este principalul actionar si care vor da dividende de 90 la suta din profit. In aceste firme, actionarii privati detin si ei cote intre 17 si 41 la suta.