Sistem Inteligent de Monitorizare a Traficului, de 50 mil. euro, pe toate austrazile din tara

Dată publicare: 25-10-2012 19:09
Dată actualizare: 14-03-2013 12:26


Autostrazile din Romania se vor umple de camere video. Este vorba despre un sistem inteligent, nou pentru tara noastra, prin care sunt monitorizate soselele de mare viteza.

"Ochii electronici" vor fi instalati din doi in doi kilometri,ca sa-i inregistreze pe vitezomani si sa dea alarma in caz de accident.

In plus, sistemul va cantari din mers camioanele si va alerta autoritatile daca depasesc,masa totala admisa de lege.

Bucata de autostrada dintre Cernavoda si Constanta este prima monitorizata de sistemul inteligent. In primul rand, camerele instalate din 2 in 2 kilometri ii vor prinde pe vitezomani.

Noul sistem va calcula viteza medie a unei masini in functie de cat de repede parcurge distanta de 2 kilometri. Soferii care incalca legea vor fi amendati.

Dar sistemul nu este gandit doar sa-i identifice pe iubitorii de viteza.

Camerele speciale care vor fi instalate pe autostrazile din Romania vor detecta imediat orice pieton sau obiect care va aparea in calea masinilor. Sistemul va da alarma, iar aici ar trebui sa vina in cel mult 2 minute o masina de politie sa inlature pericolul.

In vizor sunt luate si camioanele care sunt prea incarcate si distrug asfaltul. Vorbim de asa numita cantarire dinamica.

In asfalt vor fi introdusi senzori pe baza de cuart. Acestia inregistreaza instantaneu greutatea pe fiecare osie. In acelasi moment, camionul este fotografiat pentru a putea fi identificat.

Cantarirea dinamica este testata deja pe autostrada Bucuresti-Pitesti intr-un proiect pilot.

Sistemul de monitorizare va fi extins pe tot coridorul patru, adica intre Constanta si Nadlac unde vor fi create 4 dispecerate: Medgidia, Bucuresti, Sibiu si Arad.

Teodosie Neacsu, directorul proiectului, spune:

"Sistemul pe care il instalam noi are garantia 4 ani si 12 ani durata de viata."

Sistemul costa 100 de mii de euro pe fiecare kilometru de autostrada, bani dati din bugetul de stat. Adica 50 de milioane de euro daca va fi instalat pe 500 de kilometri de autostrada, cat are Romania in prezent.


VIDEO PROTVPLUS.RO