C.E. propune acordarea unui ”ajutor de coronavirus” de 4 miliarde de euro pentru România

Ultima actualizare: 24-08-2020 15:02
Bani
Pro TV

Comisia Europeană a prezentat Consiliului propuneri de decizii de acordare de sprijin financiar în valoare de 81,4 miliarde EUR din cadrul Instrumentului SURE pentru 15 state membre.

Instrumentul SURE este un element al strategiei elaborate de UE pentru protejarea cetățenilor și atenuarea consecințelor socioeconomice foarte grave ale pandemiei de coronavirus, potrivit unui comunicat. Acesta este una dintre cele trei ”plase de siguranță” convenite de Consiliul European pentru a proteja lucrătorii, întreprinderile și țările.

Odată ce Consiliul a aprobat aceste propuneri, sprijinul financiar va fi furnizat sub formă de împrumuturi acordate în condiții avantajoase de UE statelor membre. Aceste împrumuturi vor ajuta statele membre să facă față creșterilor bruște ale cheltuielilor publice pentru menținerea locurilor de muncă.

Mai exact, împrumuturile respective vor ajuta statele membre să acopere costurile legate direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic și a altor măsuri similare puse în aplicare ca răspuns la pandemia de coronavirus, în special pentru lucrătorii independenți.

În urma consultărilor cu statele membre care au solicitat sprijin și după evaluarea cererilor formulate de acestea, Comisia propune Consiliului să aprobe acordarea de sprijin financiar după cum urmează:

România: 4 miliarde EUR

Bulgaria: 511 milioane EUR

Cehia: 2 miliarde EUR

Grecia: 2,7 miliarde EUR

Spania: 21,3 miliarde EUR

Croația: 1 miliard EUR

Italia: 27,4 miliarde EUR

Cipru: 479 de milioane EUR

Letonia: 192 de milioane EUR

Lituania: 602 milioane EUR

Malta: 244 de milioane EUR

Polonia: 11,2 miliarde EUR

Belgia: 7,8 miliarde EUR

Slovacia: 631 de milioane EUR

Slovenia: 1,1 miliarde EUR

Instrumentul SURE poate oferi sprijin financiar în valoare totală de până la 100 de miliarde EUR tuturor statelor membre.

Propunerile înaintate de Comisie Consiliului cu privire la deciziile de acordare a unui sprijin financiar se ridică la 81,4 miliarde EUR și vizează 15 state membre. Portugalia și Ungaria au prezentat deja cereri oficiale care sunt în curs de evaluare.

Comisia se așteaptă să prezinte în scurt timp o propunere de acordare de sprijin pentru Portugalia și Ungaria. Statele membre care nu au introdus încă cereri oficiale mai au încă posibilitatea de a face acest lucru.

Împrumuturile acordate statelor membre din cadrul Instrumentului SURE vor fi susținute de un sistem de garanții voluntare din partea statelor membre. Comisia se așteaptă ca procesul de finalizare a acordurilor de garantare încheiate de statele membre cu Comisia să fie finalizat în scurt timp.

Președinta Ursula von der Leyen: „Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a menține locurile de muncă și mijloacele de subzistență. Facem astăzi un pas important în această direcție: la doar patru luni după ce am propus crearea Instrumentului SURE, Comisia propune acordarea a 81,4 miliarde EUR din cadrul acestuia pentru a contribui la protejarea locurilor de muncă și a lucrătorilor afectați de pandemia de coronavirus în întreaga UE. SURE este un simbol clar al solidarității în fața unei crize fără precedent. Europa este hotărâtă să protejeze cetățenii.”

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO