Titlul de "Capitală Europeană a Culturii" pentru Timişoara ar putea fi amânat, la propunerea CE

timisoara
Getty

Comisia Europeană a propus marţi amânarea anului în care Timişoara şi Elefsina (Grecia) vor deţine titlul de Capitale Europene ale Culturii, din 2021 în 2023, din cauza efectelor crizei provocate de coronavirus.

Totodată, Comisia a propus amânarea din 2021 în 2022 a anului în care Novi Sad (Serbia) va deveni Capitală Europeană a Culturii, conform site-ului Executivului Uniunii Europene.

''Sunt convins că o perioadă de timp suplimentară va permite oraşelor Novi Sad, Timişoara şi Elefsina să depăşească criza actuală din sectorul culturii şi din cel al turismului şi să mobilizeze investiţii relevante, inclusiv graţie solidarităţii la nivel european", a declarat Margaritis Schinas, vicepreşedintele pentru promovarea modului nostru de viaţă european, potrivit Agerpres.

O altă propunere a Comisiei Europene este să se ofere oraşelor Rijeka (Croaţia) şi Galway (Irlanda) posibilitatea de a-şi prelungi titlul de "Capitală Europeană a Culturii 2020" până la 30 aprilie 2021.

"Cultura a fost grav afectată de pandemie, iar Capitalele Europene ale Culturii nu fac excepţie. În pofida energiei, a entuziasmului şi a profesionalismului echipelor şi partenerilor lor, Rijeka şi Galway nu au putut să-şi desfăşoare programele pentru Capitala Europeană a Culturii 2020 conform planului. Sper că cele două oraşe vor valorifica la maximum posibilitatea de a-şi prelungi anul special. Sunt convinsă că pentru următoarele Capitale Europene ale Culturii, şi anume Timişoara, Elefsina şi Novi Sad, perioada suplimentară de timp se va dovedi benefică, permiţându-le să-şi pregătească programe ambiţioase", a declarat la rândul său Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

Citește și
romani in uk
Peste 3,8 milioane de europeni au solicitat reşedinţă în Regatul Unit. Câți români sunt

Timişoara este al doilea oraş românesc care deţine acest titlu, după Sibiu. Acest lucru se întâmplă, din păcate, într-o perioadă în care mobilitatea şi viaţa socială a cetăţenilor europeni au fost grav afectate de criza provocată de coronavirus, după cum a remarcat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Rijeka și Galway, cel mai grav afectate

 

Capitalele Europene ale Culturii 2020 Rijeka şi Galway au fost cel mai grav afectate. Au fost nevoite să amâne sau să anuleze toate evenimentele începând din martie 2020, fără să ştie când îşi vor putea relua programele şi în ce condiţii. În practică, ele nu au putut să-şi desfăşoare evenimentele pentru "Capitala Europeană a Culturii" şi să profite de pregătirile lor atente.

În Timişoara, Elefsina şi Novi Sad, capitalele pentru 2021, incertitudinea creată de pandemie a afectat pregătirile aproape la toate nivelurile, de la perspectivele de finanţare la viitoarele reglementări în materie de siguranţă. În plus, restricţiile privind călătoriile au redus drastic fluxurile turistice şi oportunităţile pentru parteneriate europene şi internaţionale. Măsurile împotriva coronavirusului au încetinit lucrările pregătitoare exact atunci când, în condiţii normale, ar fi trebuit să se accelereze.

Capitalele Europene ale Culturii pentru 2022, Kaunas (Lituania) şi Esch (Luxemburg), precum şi Capitala Europeană a Culturii pentru 2023, Veszprem (Ungaria), sunt mai puţin afectate, deoarece au încă timp să îşi adapteze programele pentru a ţine seama de diferitele scenarii viitoare.

Propunerea Comisiei este în prezent înaintată Parlamentului European şi Consiliului spre examinare şi adoptare finală.

Istoricul inițiativei "Capitalele Europene ale Culturii"

 

Iniţiativa "Capitalele Europene ale Culturii" a fost lansată în 1985 şi a devenit în prezent una dintre cele mai prestigioase iniţiative culturale europene. Oraşele sunt selectate pe baza unui program cultural care trebuie să aibă o dimensiune europeană accentuată, să stimuleze participarea şi implicarea activă a locuitorilor, comunităţilor şi părţilor interesate din oraş şi să contribuie la dezvoltarea pe termen lung a oraşului şi a regiunii.

Deţinerea titlului de "Capitală Europeană a Culturii" este şi o ocazie excelentă pentru oraşe de a-şi schimba imaginea, de a deveni cunoscute în lume, de a promova turismul sustenabil şi de a-şi regândi dezvoltarea prin cultură, cu efecte pe termen lung nu doar din punct de vedere cultural, ci şi din punct de vedere socioeconomic atât pentru oraş, cât şi pentru regiune.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Uniunea Europeană a rezervat 400 de milioane de doze ale unui potențial vaccin anti-COVID
Uniunea Europeană a rezervat 400 de milioane de doze ale unui potențial vaccin anti-COVID

Comisia Europeană a anunţat vineri că a rezervat în numele statelor membre până la 400 de milioane de doze ale unui potenţial vaccin anti-COVID-19 la care lucrează compania americană Johnson & Johnson.

Peste 3,8 milioane de europeni au solicitat reşedinţă în Regatul Unit. Câți români sunt
Peste 3,8 milioane de europeni au solicitat reşedinţă în Regatul Unit. Câți români sunt

Peste 3,8 milioane de cetăţeni ai ţărilor din Uniunea Europeană au depus cereri de reşedinţă în Regatul Unit după referendumul pentru Brexit, a anunţat joi guvernul de la Londra.

Când ar putea fi încheiat un acord privind relația post-Brexit. Anunțul Marii Britanii
Când ar putea fi încheiat un acord privind relația post-Brexit. Anunțul Marii Britanii

Estimarea Regatului Unit este că un acord cu Uniunea Europeană privind relaţia lor post-Brexit poate fi încheiat în septembrie, a declarat joi negociatorul şef britanic David Frost.

Recomandări
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cât de ușor și cât de rapid se poate cumpăra și înmatricula online o mașină
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cât de ușor și cât de rapid se poate cumpăra și înmatricula online o mașină

În timp ce noi încă luptăm cu birocrația, în Estonia o mașină poate fi cumpărată și înmatriculată online în doar câteva minute. Cetățenii stau comod acasă, aleg modelul și rezolvă totul pe internet.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE: „Anexarea celor patru regiuni nu va fi niciodată recunoscută”
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE: „Anexarea celor patru regiuni nu va fi niciodată recunoscută”

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni, demers considerat ilegal de către România, Uniunea Europeană şi NATO.

Silkeborg - FCSB, 5-0. Elevii lui Dică, umiliți în Grupa B a Conference League
Silkeborg - FCSB, 5-0. Elevii lui Dică, umiliți în Grupa B a Conference League

FCSB a fost învinsă, joi, de Silkeborg, în deplasare, scor 0-5, într-un meci disputat în Grupa B a Conference League.