Bursele, in scadere pentru a treia zi la rand. Teama de o criza bancara zguduie Europa
Bursele europene au deschis marti in scadere puternica, in frunte cu bancile. Situatia nu este diferita nici la Bucuresti, unde actiunile unei bani au fost suspendate de la tranzactionare.
Bursa de la Bucuresti a scazut usor, cu 0,48%, la deschiderea zilei, pentru a treia sedinta consecutiv, influentata de bursele internationale, iar actiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins cel mai redus nivel de la listare.
Titlurile Fondului Proprietatea au scazut cu 1,41%, la 0,425 lei, si au atins astfel cel mai redus nivel de la listarea la BVB. Aceste titluri au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 726.000 de lei.
Fondul a anuntat, luni, ca a epuizat banii pe care ii avea pentru programul de rascumparare a propriilor actiuni, prin care incerca sa sustina pretul titlurilor pe bursa. Astfel, FP a incheiat programul de rascumparare.
Actiunile celor cinci SIF-uri au consemnat printre cele mai vizibile corectii din piata, acestea fiind cuprinse intre 2,5% si 3,5%. Scaderile acestor titluri au accentuat corectia indicelui BET-FI la 2,62%, astfel ca indicele a coborat la un nou minim al ultimilor doi ani si doua luni.
BCC scoasa de pe Bursa
Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au fost suspendate de la tranzactionare inaintea deschiderii sedintei, banca urmand sa publice un anunt care ar putea influenta pretul titlurilor, scrie Mediafax.
Bancile sunt pe minus, in apropierea unei crize bancare
Pe de alta parte, toate bursele europene au deschis marti in scadere puternica, cu deprecieri semnificative in sectorul bancar, din cauza temerilor ca posibila intrare a Greciei in faliment ar putea declansa o criza bancara in Europa.
Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai impotante actiuni europene a coborat cu 1,3% in debutul sesiunii, dupa ce a inchis luni in scadere cu 1,2%.
Actiunile grupului bancar franco-belgian Dexia s-au prabusit cu 13,9% in deschidere, dupa ce au pierdut luni peste 10%.
Banca se confrunta cu presiuni tot mai dure pe piete din cauza expunerii pe Grecia, iar ziarul belgian De Standaard scrie marti ca grupul s-ar putea diviza pentru a separa activele "toxice", iar activele "bune" ar putea fi vandute pana la sfarsitul anului.
Indicele bancar european a coborat cu 2% in primele minute de tranzactionare. In Asia, indicele MSCI Asia-Pacific al burselor din afara Japoniei a coborat marti cu 1,7%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in scadere cu 1,1%, la minimul ultimelor sase luni.
Aurul, considerat un activ sigur in perioade de volatilitate, s-a apreciat marti in Asia cu 1%. In acelasi timp, yenul a urcat la maximul ultimilor 10 ani fata de euro, in timp ce dolarul SUA a crescut la maximul ultimelor noua luni in raport cu un cos de valute de referinta.
Pretul petrolului a coborat cu peste un dolar, la 75,92 dolari pe baril pentru referinta SUA, respectiv 100,5 dolari pe baril pentru compusul Brent, afectat de temerile privind impactul crizei datoriilor de stat din zona euro asupra economiei globale si de aprecierea dolarului.