Bursa de la Shanghai a inchis din nou pe rosu. Analist financiar: "Ceea ce face guvernul Chinei denota nesiguranta"
Pietele financiare inca fierb dupa doua zile de pierderi masive. Si miercuri, bursa din Shanghai a inchis pe rosu, dupa ce luni si marti a pierdut 16 la suta din valoare.
Situatia nu a fost buna nici pe pietele europene. Iar masurile adoptate de China pentru a-i linisti pe investitori nu par sa aiba efectul scontat.
Confruntata cu pierderi dramatice la burse, Banca Centrala a Chinei a anuntat marti seara ca va reduce dobanda de referinta cu 0,25 la suta. Este a cincea oara in ultimul an cand inunda piata cu imprumuturi ieftine, insa de data aceasta investitorii nu s-au lasat impresionati.
Anna Coren, corespondent CNN: "Unii economisti sunt de parere ca autoritatile chineze nu depun suficiente eforturi pentru a aduce stabilitate pe pietele financiare, pentru a recastiga increderea investitorilor si a stimula economia."
Din contra, masura a alimentat ingrijorarile din piata.
Ascan Iredi, analist: "Ceea ce face guvernul chinez in momentul de fata denota, cum sa va spun, nesiguranta."
Robert Peston, corespondent BBC: "De la criza financiara din 2007-2008, China a devenit mult prea dependenta de investitii finantate din imprumuturi pentru a mentine un ritm de crestere economica accelerat. Iata o cifra terifiant de mare. Datoria Chinei a ajuns pana la aproape 21 de mii de miliarde din 2007, echivalentul a 124 la suta din PIB. Nu exista in istorie nici un exemplu de tara mare care sa nu fi experimentat la un moment dat o criza dupa o crestere accelerata a datoriei."
Pe de alta parte, unii analisti insista ca e nevoie de timp pentru ca efectele sa se vada in economie si ca noi masuri vor urma.
Anna Coren, corespondent CNN: "China trebuie sa implementeze noi masuri in urmatoarele saptamani si luni, inclusiv reforme structurale ale sectoarelor sale industriale, pentru a-si asigura o crestere economica sustenabila."
Degringolada de la burse a semanat disperare printre micii investitori chinezi, care au pierdut tot ce aveau. Deznadejdea s-a transformat pe alocuri in furie. Cateva sute de mici investitori au dat buzna in weekend intr-un hotel de lux din Shanghai si l-au rapit pe liderul unui fond de investitii din domeniul minier. Apoi au cerut autoritatilor sa le dea inapoi banii investiti in compania lui. In cele din urma, politistii l-au eliberat pe ostatic.