Cum se împarte bugetul Primăriei Capitalei pe 2018. Catedrala Neamului n-a fost uitată


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 22 Februarie 2018 10:28
Categorie: Stiri Economice

Primăria Capitalei va avea în acest an de cheltuit cel mai mare buget din istoria orașului, de peste 1,2 miliarde de euro. Aproape dublu față de anul trecut.

Cei mai mulți bani ar urma să meargă la proiecte de infrastructură, iar primărița Gabriela Firea mai promite şi spitale, autobuze, evenimente culturale, dar şi donații pentru Catedrala Neamului. Opoziția din Consiliul General a votat împotriva bugetului, pe care l-a numit ”o catastrofă”, pentru că veniturile ar fi fost umflate artificial și nu susține cheltuielile uriașe.

Discutarea uriaşului buget din Bucureşti a început în armonie.

Gabriela Firea: "Anul acesta vom demara construirea spitalului metropolitan."

Spitalul ar costa 300 de milioane de euro, va avea peste 1000 de paturi şi urmează să fie construit în zona Pipera din nordul Capitalei, în locul unei baze RATB.

”Pentru” au votat toţi consilierii, cu o singură excepţie: consilierul USR, Octavian Berceanu. După un schimb de replici cu primăriţa Gabriela Firea, firavul armistiţiu s-a dărâmat.

Gabriela Firea: "Îi urez să fie sănătos el şi familia sa şi nu aibă nevoie de spital."

Astfel că bugetul record a fost dezbătut într-o atmosferă tensionată. Dar iată pe ce se vor duce banii. Pentru infrastructura din Bucureşti au fost alocaţi 230 de milioane de euro.

Gabriela Firea: "Un început de rezolvare a traficului extrem de aglomerat şi consistent din Capitală. În Bucureşti se va circula acceptabil, nu fluent."

Pentru asta ar urma să fie finalizat, de pildă, podul din zona Splaiului Independenţei - Ciurel. Vor începe lucrări pentru construirea unor parcări la intrarea în Bucureşti. De pildă, în Pantelimon. O sumă uriaşă va fi alocată şi pentru spitale: 111 milioane de euro.

Vechea clădire a Spitalului Victor Gomoiu va fi transformată într-un centru de oncologie şi, după modelul ONG-urilor Magic Home şi Dăruieşte viaţa, în curte va apărea şi un hotel pentru părinţii copiilor. De asemenea, pentru asistente şi medici vor fi cumpărate 300 de apartamente.

O altă sumă importantă va fi donata pentru Construcţia Catedralei Neamului: 3 milioane de euro.

10 milioane de euro vor fi acordaţi pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.

Nemulţumită de cei care au criticat achiziţia celor 400 de autobuze produse în Turcia, primăriţa Gabriela Firea i-a invitat să depună plângeri la instituţiile de control ale statului. Susţine că licitaţia s-a făcut de o comisie independentă.

Gabriela Firea: "Am câştigat bani mulţi în presă. Nu am venit la primărie să fiu vedetă. Am fost vedetă."

Pe lângă cele 400 de autobuze, Gabriela Firea promite să înceapă licitaţiile pentru alte 100 de autobuze electrice, dar şi 100 de tramvaie. Aşadar, tragem linie.

Teoretic, avem în puşculiţa Capitalei 1.24 miliarde de euro. Cheltuielile sunt de 1.36 miliarde de euro. Adică avem un deficit de aproape 10 la sută. Nemulţumiţi de cum sunt repartizaţi banii şi de cum a fost construit bugetul, consilierii din opoziţie au votat împotrivă.

Pentru comparaţie, anul trecut bugetul a fost mult mai mic, 840 de miloane de euro. Cu toate acestea, primăria nu a fost în stare să cheltuiască toţi banii. Au rămas aproape 120 de milioane de euro, deşi Capitala are nevoie urgentă de lucrări de infrastructură rutieră.

Soluția găsită de un primar pentru a recupera taxele localnicilor
Comisiile reunite din Senat au aprobat plafonarea dobânzilor pentru creditele ipotecare
Guvernul le promite primarilor OUG pentru salariile restante. Edilii cer şi pensii speciale
VIDEO PROTVPLUS.RO