BUGETUL pentru 2014. Cheltuielile cu pensii si salarii vor ajunge anul viitor la 100 miliarde lei
Guvernul a aprobat intr-o sedinta speciala bugetul pe anul viitor. Premierul spune ca cele mai mari cheltuieli vor fi cu pensiile si salariile, care, dupa majorarile anuntate, ajung la 100 de miliarde de lei, aproape jumatate din cheltuielile totale.
Economia creste mai repede decat estimarile, asa ca anul viitor va avea cel mai mare PIB din istorie, sustin oficialii. Ei promit asadar ca nu vor mai vor introduce alte impozite, dupa ce au stabilit deja o serie de taxe pentru 2014.
Premierul sustine ca oamenii vor simti majorarile de salarii si pensii.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Salariul minim este in sfarsit la un nivel de la care putem, dupa aceea, sa ne uitam catre standarde europene, pensia medie a juns pentru prima data la 200 de euro", a spus Victor Ponta.
"Nu vom introduce nimic, nu vom introduce nici un impozit si nici o taxa suplimentara sa acoperim golul", il completeaza si Daniel Chitoiu.
Pentru a sustine toate aceste cresteri de venituri bugetul are nevoie de mai multi bani. Asa ca oficialii spera sa-i obtina prin introducerea unor noi taxe si impozite care vor reduce insa puterea de cumparare.
Vorbim despre introducerea unor accize mai mari pentru carburanti, care vor duce la cresterea pretului la pompa, dar si de impozitarea suplimentara a proprietatilor, atat pentru firme cat si pentru oamenii obisnuiti. Din noile taxe, statul va strange aproape 5 miliarde de lei. Trei sferturi din acesti bani vor veni din majorarea accizelor pentru carburanti, bani din care guvernul vrea sa construiasca autostrazi.
Din buget, Guvernul vrea sa finanteze 21 de proiecte de infrastructura, dintre care cele mai multe sunt autostrazi.
Pe aceasta lista se regasesc noua proiecte de autostrazi, printre care autostrada Comarnic-Brasov, care trebuie inceputa anul viitor, de centura de Sud a Bucurestiului, dar si segmentele nefinalizate de pe coridorul 4 paneuropean care face legatura cu autostrazile din Vest.
Tot anul viitor guvernul vrea sa continue magistrala 5 de metrou dintre Drumul Taberei si Universitate, dar vrea sa inceapa lucrarile si la tronsonul care face legatura cu aeroportul Otopeni.
"Intr-un an electoral, cine nu are primarii si cine nu aloca bani la primarii, sigur va pierde alegerile" , crede Cristian Hostiuc, director editorial ZF.
Bani mai multi se duc insa si la Agricultura, dar si la Secretariatul General al Guvernului si cele 2 camere ale Parlamentului.
Mai putini bani sunt directionati catre Justitie, Ministrul Public si MAE.
Bugetul ia in calcul un curs mediu de 4,45 lei, o inflatie de 2,4 la suta si o crestere economica de 2,2 %. Documentul va fi trimis Parlamentului care trebuie sa-l aprobe pana la mijlocul lunii decembrie.