Bugetul Capitalei pentru 2020: De unde se așteaptă bani și ce investiții se vor face
Bugetul primăriei Capitalei creşte anul acesta cu 2 miliarde de lei față de cel de anul trecut, potrivit proiectului aflat în dezbatere publică pe site-ul instituţiei.
Cele mai mari venituri suplimentare sunt din taxa de poluare impusă maşinilor, cunoscută ca vinieta Oxigen, din care municipalitatea speră să strângă aproape un miliard de lei.
Pe de altă parte cheltuielile pentru biserici s-au mai redus, iar printre proiectele de investiţii finanţate se număra Spitalul municipal şi pasajele rutiere începute, deja.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Primăria se așteaptă să aibă încasări destul de mari de la șoferii care vor plăti vinieta oxigen, taxă pentru mașinile poluante - sunt 930 milioane lei în plus în bugetul de anul acesta față de bugetul pe anul trecut - și să aibă cheltuieli la fel de mari pentru vouchere sau ajutoare sociale în numerar: 341 milioane lei.
Investițiile prognozate
În bugetul care are cheltuieli totale de 7,2 miliarde de lei, banii prevăzuţi pentru investiţii înseamnă 2,3 miliarde de lei.
Iar pentru Transporturi sunt mai mult de jumătate. Pasajul pietonal de la Piața Eroii Revoluției, Străpungerea Nicolae Grigorescu-Splai, Pasajul Ciurel și Străpungerea spre A1, care primeşte 162 milioane lei, au şanse să fie finalizate.
O sumă mare şi pentru parcarea de la capătul Șoselei Pantelimon e prevăzută în proiect, precum şi pentru lărgirea străzii Fabrica de Glucoză. Pasajul de la Doamna Ghica primeşte 75 de milioane de lei. Bugetul pentru biserici scade de la 50 de milioane anul tracut, la 10 anul acesta.
A doua cea mai mare sumă, 770.000 RON din bugetul primăriei, pentru sprijină lăcașurilor de cult în 2020 revine acestei clădiri. Aici se află cancelaria patriarhală la arhiepiscopia Bucureștilor și suma este solicitată pentru reabilitarea curții interioare și reparații la sistemul de supraveghere video și antiefracţie.
Reamintim că și anul trecut pentru aceleași lucruri s-a solicitat jumate 200 de mii de lei pentru același obiectiv, ca să vă faceți o idee 770.000 RON înseamnă reabilitarea unui bloc de locuințe.
Primăria vrea să joace şi anul acesta un rol major pe piaţa imobiliară. După ce a cumpărat anul trecut peste 150 de apartamente în mai multe ansambluri rezidenţiale, oferindu-le ca locuinţe medicilor de la spitalele primăriei, cele 130 de milioane de lei prevăzute pentru acest an ar ajunge să cumpere încă 500 de locuinţe asemănătoare.
Proiectul este unul controversat, mai ales că medicii de la spitalele din Bucureşti locuiesc deja în Bucureşti.