Legea bugetului pe 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial. Decizia finală, la CCR
Legea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an au fost publicate luni seara în Monitorul Oficial.
În cursul zilei de luni, preşedintele Klaus Iohannis a semnate decretele prin care promulgă Legea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Legea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat au fost adoptate, pe 23 decembrie, prin angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului.â
PSD a sesizat Curtea Constituţională
Liderii PSD au decis să sesizeze Curtea Constituţională pentru un eventual conflict juridic între Guvern şi Parlament.
Curtea Constituţională a fost sesizată ulterior cu cererile de soluţionare a conflictelor juridice de natură constituţională dintre Guvern şi Parlament cu privire atât la Legea bugetului de stat pe anul 2020, cât şi cu privire la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, formulate de preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor.
CCR a dat termen data de 10 ianuarie pentru transmiterea punctelor de vedere de la Guvern şi Parlament privind existenţa unui conflict juridic pe tema celor două legi.
Ce s-a schimbat în legea bugetului pe 2020
Ca să aibă bani de infrastructură, Executivul a acceptat să renunţe la pensiile speciale pentru aleşii locali. În schimb, amendamentele depuse de PSD au fost respinse pentru că ar fi crescut cu încă 40 de miliarde deficitul bugetar deja estimat.
Orban a acceptat însă propunerea colegilor de partid prin care sporurile pentru condiţii grele de munca să nu fie o sumă fixă, cum ar fi vrut iniţial Executivul, ci să rămână în procent de 15% din salariul brut al angajatului, ca acum.
Iar pensionarii care lucrează în grădiniţe, şcoli şi licee vor putea în continuare să aibă şi salariu de la stat. La fel şi asistenţii persoanelor cu dizabilităţi.
Cu 6 legi adoptate prin angajarea răspunderii, decontarea navetei pentru elevi, plafoanele bugetare, legile justiţiei, modificările la ordonanţa 114, bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale, premierul Ludovic Orban a scapat şi de data aceasta de o moţiune de cenzură.
Bugetul pe 2020 prevede creşterea cu 25% a salariilor pentru bugetari de la 1 ianuarie. Iar de la 1 septembrie, majorarea pensiilor cu 40%.
Rămâne doar de stabilit luna de când va intra în vigoare dublarea alocaţiilor pentru cei 3,5 milioane de copii, votata în Parlament.