BNR: "Nu este vorba de nicio gaura in buget". Masurile "mai putin placute" pe care le-ar putea lua Guvernul

Ultimul update: Miercuri 18 Ianuarie 2017 07:20
Data publicarii: Duminica 15 Ianuarie 2017 15:14
Categorie: Financiar
Banca Nationala a Romaniei

Bugetul nu-si transfera resurse de la un an la altul, deci nu este vorba de nicio gaura de 10 miliarde de lei, a declarat, duminica, consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Lucian Croitoru.

„Nu este vorba de nicio gaura, de la un an la altul bugetul nu-si transfera resurse. Orice an nou fiscal incepe de la zero. Incepe cu veniturile pe care le planifica sa le corecteze si cu cheltuielile pe care le planifica a le face. Deci nu exista legatura intre ele”, a spus consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Lucian Croitoru, la Digi 24, citat de News.ro.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a prezentat cifre care ar demonstra ca exista o "gaura" la buget de 10 miliarde lei. Dragnea a mai spus ca potrivit programarii initiale la adoptarea bugetului pentru 2016, veniturile erau estimate pe final de an la 231,1 miliarde lei. La sfarsitul anului, veniturile au fost de 221,1 miliarde lei, mai putin cu 10 miliarde”, a afirmat Dragnea.

In ceea ce priveste mentinerea deficitului la 3%, Croitoru spune ca de mai bine de 10 ani toate guvernele reusesc sa mentina deficitul bugetar, sau chiar sa mentina un surplus in timpul anului pana prin lunile octombrie-noiembrie, si dupa aceea cand sunt aproape de un surplus se fac cheltuielie masive pentru a face deficitul programat. In opinia consilierului, aceasta practica nu este buna.

Intrebat daca trebuie sa ne incadram in tinta de deficit de 3%, Croitoru a spus ca “trebuie sa ne incadram” are doua sensuri.

“Cel care se refera majoritatea specialistilor este sa nu cumva sa-l depasesti pentru ca el se adauga la cererea agregata. Cand ai un deficit mai mare decat pe cel care il prognozezi, deja ai probleme suplimentare. Trebuie sa-l finantezi, iti cresc costurile de finantare, deja esti privit cu o anumita neincredere in ceea ce priveste consistenta dintre ceea ce declari si ceea ce poti sa faci in realitate. si de obicei ingrijorarea se refera la mentinerea stabilitatii macroeconomice. Un deficit mai mare decat cel care este consistent cu stabilizarea datoriei publice la un anumit nivel considerat corect ingrijoreaza”, a completat consilierul guvernatorului BNR.

El a mai explicat ca daca este planificat un deficit de 3%, trebuie sa nu te abati de la el. “Daca ai planificat un deficit de 3% si vii cu un deficit zero inseamna ca ai promis ca faci anumite cheltuieli, de investitii sau alte servicii pentru care publicul a platit impozite cu scopul de ale obtine. Inseamna ca nu ti-ai facut treaba. De aceea cand anunti un deficit trebuie sa fii mai mult sau mai putin langa el”, a mai spus Croitoru.

Acesta a mai spus ca i se pare dificil de atins un deficit de 3%, concomitent cu o crestere economica de 5,5%. in ceea ce priveste masurile propuse de noul Guvern, consilierul guvernatorului BNR a mentionat ca acestea pun presiune pe buget.

“Ele nu au cum sa nu adauge probleme. Au fost crescut salariile profesorilor in decembrie, ale medicilor, cu cate 15%. Eu nu comentez, dupa parerea mea chiar sunt necesare. Numai de aici este un deficit de 0,35% din PIB (...) Au crescut salariile din administratiile locale cu 20%, si ele adauga. Sunt masuri de crestere a pensiilor. (...) Aceasta faimoasa taxa pe stalp va fi eliminata din 2017. Acciza la benzina va fi eliminata. TVA-ul redus de la 20 la 19%", a completat Croitoru, care sustine ca toate aceste masuri pun presiune pe buget.

In acest context, consilierul BNR sustine ca vor fi adoptate alte masuri mai putin placute, iar unele dintre ele este eliminarea plafonului CAS si CASS pentru cei care au salarii de cinci ori mai mari decat salariul mediu.

“Daca va uitati la programul de guvernare printre randuri puteti intelege ca faptul ca au fost prezentate niste masuri placute, nu inseamna neaparat ca nu pot fii si masuri care sunt mai putin placute compensatorii”, a mai zis Croitoru.

Presedinte Klaus Iohannis a declarat, miercuri, dupa intalnirea cu premierul Sorin Grindeanu, ca "nu va fi deloc usor" ca Guvernul sa vina cu un buget sustenabil, cu deficit de sub 3% din PIB si cu respectarea tuturor angajamentelor, avand in vedere masurile deja luate.

Presedintele a avertizat ca este problema Guvernului sa aiba solutii pentru ca deficitul sa ramana in limitele stabilite.

Banca Nationala a Romaniei Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Iohannis, dupa intalnirea cu Grindeanu:
Iohannis, dupa intalnirea cu Grindeanu: "Nu a plecat nimeni cu 10 miliarde acasa". Legea neimpozitarii pensiilor, promulgata
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook:
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook: "Ce s-ar fi putut face cu 10 miliarde lei, pierduti pe drum de tehnocrati?"
Liviu Dragnea anunta anchetarea parlamentara a Guvernul Ciolos, pentru o
Liviu Dragnea anunta anchetarea parlamentara a Guvernul Ciolos, pentru o "gaura" bugetara de 10 miliarde de lei
VIDEO PROTVPLUS.RO
bani, lei, ron
Credite cu dobândă zero de la CEC. În ce condiții suportă statul dobânzile și comisioanele
Gigantul american în retail care a intrat în faliment
Prețul cerut pentru un conac din secolul XIX și o podgorie din Valea Călugărească
România, printre primele țări din lume la servicii externalizate. Nemulțumirea investitorilor
Avertisment dur de la Banca Mondială: România își condamnă generaţiile viitoare la sărăcie
Lipsa angajaților frânează cea mai mare economie a UE. Firmele recrutează masiv români
combinat siderurgic
Cel mai mare combinat din România se vinde. Un miliardar, lăudat de Forbes, va deveni noul patron
Bursa de la New York și-a continuat declinul. Războiul comercial dintre SUA și China sperie investitorii
Brand românesc cu o tradiție de peste un secol renaște spectaculos, deși se află în insolvență
Analiză Bloomberg: Câți bani au pierdut cei mai bogați oameni ai lumii în urma turbulenţelor de pe bursă
Un fermier a izbucnit în plâns în livadă. ”Tinerii noștri se duc la cules de fructe în Europa”
Despăgubiri mici după pestă. Afacerea de care s-a apucat un fermier rămas fără porci