Liviu Dragnea anunta anchetarea parlamentara a Guvernul Ciolos, pentru o "gaura" bugetara de 10 miliarde de lei

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat infiintarea unei comisii de ancheta parlamentara, "care sa se pronunte asupra veridicitatii datelor care au stat la baza celor doua rectificari pozitive" ale Guvernului Ciolos, in 2016.

"Conform adoptarii initiale, la adoptarea bugetului, pentru 2016, veniturile erau estimate pe final de an la 231, 1 miliarde de lei. La sfarsitul anului veniturile au fost de 221 de miliarde de lei. Mai putin cu 10 miliarde de lei. Problema serioasa la care comisiile de buget finante trebuie sa gaseasca raspuns audiindu-i pe toti cei care au fost pe acest circuit este cum s-a putut ca in august si noiembrie, in conditiile in care veniturile se vedea ca sunt mai mici, sa faca doua ordonante de rectificare pozitiva.

Rectificare pozitiva, ca sa inteleaga toata lumea, apare in momentul in care in timpul unui an constati ca veniturile pe care le-ai estimat sunt mai mari decat ce ai prevazut, deci apar bani in plus, pe care trebuie sa-i repartizezi.

In august au facut o repartizare pozitiva in plus cu 4,4 miliarde de lei, adica au spus ca pana la finalul anului veniturile prognozate vor fi mai mari decat 231, decat au fost initial, si anume 235,4 miliarde lei, adica mai mari cu 4 miliarde si ceva. Iar in conditiile in care la 30 septembrie erau informatiile oficiale ca veniturile sunt mai mici cu 9,5 miliarde de lei, in noiembrie au mai facut o rectificare pozitiva, au prognozat ca veniturile vor fi mai mari cu 300 de milioane, astfel ca au ajuns la 235,4 miliarde de lei ca si prognoza." - a declarat Liviu Dragnea, luni, la Palatul Parlamentului.

Citește și
taxe
Iohannis a promulgat legea de eliminare a 102 taxe. Isarescu: Preturile ar putea creste din cauza promisiunilor electorale
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

CITITI SI: Dacian Ciolos ii raspunde lui Dragnea: "Gaura in buget nu exista. PSD isi acopera promisiunile mincinoase cu diversiuni"

Presedintele PSD a anuntat duminica seara ca la aceeasi comisie ar urma sa fie chemati si fostul ministru de Finante, Anca Dragu, fostul ministru al Fondurilor Europene, seful ANAF si presedintele Consiliului Fiscal, pentru a da explicatii in legatura cu rectificarea bugetara din noiembrie 2016, conform news.ro.

"Vorbim de cel putin cinci persoane care trebuie sa dea explicatii: primul ministru, ministrul Finantelor, ministrul Fondurilor europene, seful ANAF si presedintele Consiliului Fiscal (…) Este foarte posibil ca maine sa initiem o comisie de ancheta pentru ca ceea ce s-a intamplat la Ministerul de Finante este ilegal. Ei au estimat pe hartie, avand la baza probabil niste angajamente scrise din partea unor decidenti, ca veniturile in Romania la finalul anului 2016, vor creste cu aproape trei miliarde. Drept pentru care au facut o rectificare pozitiva. Asta era undeva in 23 noiembrie. 31 decembrie ne arata ca veniturile sunt mai mici cu zece miliarde sau cu 14, o sa primesc toate datele maine dimineata. Iertati-ma, dar asta este total ilegal", a declarat Liviu Dragnea la Romania TV.

Liderul PSD a spus ca din cauza acelei rectificari bugetare din noiembrie 2016, bugetul pe 2017 va avea cu zece miliarde de lei mai putin.

"Cine a mintit cu aceste date, ceea ce nu s-a mai intamplat in Romania, va trebui sa plateasca. Sa vedem si cum domnul presedinte de la Consiliul Fiscal a dat aviz, de fapt a certificat ca aceste date sunt reale. Suntem in situatia in care bugetul Romaniei pe anul 2017 are o gaura de zece miliarde de lei pe care sigur ca o s-o acoperim, dar acesti zece miliarde de lei puteau sa se duca in alte lucruri bune pentru romani (…) Daca lucrurile se vor adeveri ne vom afla intr-o situatie fara precedent in Romania", a mai spus Dragnea.

In luna noiembrie, presedintele PSD, Liviu Dragnea, declara ca daca social-democratii vor castiga alegerile va fi dus la indeplinire sloganul USL, "Dreptate pana la capat", iar cei pe care ii considera responsabili de greselile ultimului an vor trebui sa "plateasca", in instanta, precum Klaus Iohannis, Dacian Ciolos, dar si ministrii sai.

Turcan: E amuzant ca presedintele Camerei Deputatilor ne vorbeste de o gaura descoperita in bugetul Guvernului

Liderul interimar al liberalilor, Raluca Turcan, considera amuzant faptul ca presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, vorbeste despre o gaura in bugetul tarii si nu premierul Sorin Grindeanu.

"Este amuzant ca presedintele Camerei Deputatilor ne vorbeste despre o gaura descoperita in bugetul Guvernului, bugetul tarii, care nu a fost anuntata de catre primul ministru al acestei tari. Iarasi vorbeste domnul Dragnea pentru domnul premier Grindeanu. Dincolo de asta, cred ca iarasi este de ras sa iti imaginezi ca intr-un guvern unde sunt foarte multi oameni din PSD, 10 miliarde ar putea sa se evapore de la o zi la alta sau de la o luna la alta. Cred ca primul care trebuie sa raspunda este fostul premier Ciolos. in acelasi timp, PNL trateaza la modul cel mai serios aceasta frauda de incredere pe care PSD o practica", a declarat Turcan, luni, la Palatul Parlamentului, intrebata daca parlamentarii PNL vor participa la o eventuala comisie de ancheta in acest sens.

Ea a adaugat ca romanilor care au votat cu PSD li s-a promis foarte mult in campania electorala.

"Au fost multe promisiuni nesustenabile, populiste si astazi apare reversul, se cauta vinovatii imaginari, Guvernul Romaniei, sau se cauta tot felul de parghii suplimentare de finantare pentru buget, in spatele mediului de afaceri, ceea ce este regretabil", a spus Turcan.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
PNL cere demiterea Avocatului Poporului:
PNL cere demiterea Avocatului Poporului: "Domnul Ciorbea face avocatura personal pentru domnul Dragnea, pe banii publici"

PNL solicita demisia lui Victor Ciorbea din functia de Avocat al Poporului, a anuntat prim-vicepresedintele liberalilor Catalin Predoiu.

Iohannis a promulgat legea de eliminare a 102 taxe. Isarescu: Preturile ar putea creste din cauza promisiunilor electorale
Iohannis a promulgat legea de eliminare a 102 taxe. Isarescu: Preturile ar putea creste din cauza promisiunilor electorale

Preturile ar putea creste din cauza promisiunilor electorale si a incertitudinilor privind bugetul pe acest an, crede guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Klaus Iohannis, ingrijorat de independenta justitiei, din cauza lui Dragnea si Tariceanu:
Klaus Iohannis, ingrijorat de independenta justitiei, din cauza lui Dragnea si Tariceanu: "S-ar darama statul de drept"

Presedintele Klaus Iohannis a tinut un discurs la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, unde a vorbit despre independenta justitiei, apararea valorilor democratiei si i-a incurajat pe judecatori si procurori sa se opuna imixtiunii politicului.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.