Prima reactie a BNR dupa decizia istorica a instantei in cazul OTP. Ce ar urma sa se intample cu clauzele abuzive
Orice clauza abuziva trebuie eliminata din contracte, iar cei care au impus clauze abuzive trebuie sa plateasca.
Este prima reactie a Bancii Nationale dupa ce Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor a castigat in prima instanta un proces impotriva OTP care va obliga banca sa scoata clauzele abuzive din toate contractele.
Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, spune ca in urma deciziei Tribunalului Bucuresti dobanzile platitie de clientii OTP ar putea sa scada.
Viceguvernatorul Bogdan Olteanu coordoneaza directia juridica a Bancii Nationale. Este primul oficial BNR care da o declaratie dupa ce ANPC a castigat procesul cu OTP.
Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: “Cei care au impus clauze abuzive trebuie sa plateasca pentru asta, obligatia legala a bancii este ca acea clauza sa fie eliminata din toate contractele in care se regaseste.”
Presedintele ANPC, dar si avocatul Gheorghe Piperea spun ca decizia instantei va duce la miscsorarea dobanzilor platite de clientii OTP. De aceasta data si BNR pare sa aiba o interpretare similara cu cei doi.
Bogdan Olteanu: “Ce se poate reduce intr-adevar. Se poate reduce prin hotararea judecatoareasca dobanda. Suma totala platita se reduce.Decizia judecatoreasca daca se refera la modalitatea de calculare a dobanzii trebuie sa spuna ce se elimina si cum se va calcula dobanda in clauzele ce vor fi introduse in contracte. Pentru ca trebuie sa existe o modalitate corecta, etica de calculare a dobanzii. Acel mod de calcul pe care il va stabili instanta, acel mod de calcul se va aplica.”
Procesul a fost intentat impotriva OTP Romania. Intre timp, banca si-a vandut o mare parte din credite unor entitati din Ungaria sau Olanda, iar unii avocati se tem ca acei clienti n-ar mai beneficia de eliminarea clauzelor abuzive. BNR ii contrazice.
Bogdan Olteanu: “In mod normal, daca in decizie se prevede ca o anumita clauza din contractul lor trebuie modificata, ei vor beneficia de clauza modificata din contract, indiferent cine administreaza sau cine detine la un moment dat creanta respectiva, dar sigur ca asta decid judecatorii.”
Intrebarea este ce se intampla cu clientii care in 2010 au semnat acte aditionale prin intermediul carora bancile si-au cosmetizat clauzele abuzive, pastrand in acelasi timp dobanzile mari la care ajunsesera prin intermediul acestora.”
Bogdan Olteanu,viceguvernator BNR: “O clauza este abuziva pentru ca banca in acest caz beneficiaza de superioritatea ei in domeniul informatiei si de pozitia ei de putere in raport cu clientul. O clauza ramane abuziva, bineinteles, si daca clientul semneaza. Ca in orice contract de credit, clientul semneaza. Deci din punctul acesta de vedere faptul ca ai semnat initial, faptul ca ai semnat un act aditional ulterior, asta nu exonereaza banca de raspundere atunci cand exista o hotarare judecatoreasca prin care o clauza e stabilita a fi abuziva."
Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva. Banca mai are o singura cale de atac, la Curtea de apel Bucuresti. Daca si acolo clauzele sunt considerate abuzive, banca nu mai are de ales si trebuie sa le elimine din toate contractele.
In paralel, la Ministerul Finantelor se discuta proiectul de lege propus in primavara privind conversia creditelor din valuta in lei. Statul va garanta noul credit. In schimb banca trebuie sa renunte la o parte din banii datorati de clienti, astfel incat ratele lunare sa fie mai mici.
Eugen Teodorovic, ministrul finantelor: “Ca sa fie discount, dar nu mai mare de 25 -30%.”
75.000 de romani au credite in franci in afara celor deja externalizate de banci. ANPC are pe rolul instantelor 31 de procese impotriva a 11 banci.