Care va fi efectul deciziei istorice a Tribunalului Bucuresti, in cazul bancii OTP. "Teoretic, ratele ar trebui sa scada"
Decizie istorica a Tribunalului Bucuresti. Protectia Consumatorului a castigat un proces impotriva bancii OTP, care va fi obligata sa scoata clauzele declarate abuzive de instanta din toate contractele de credit din portofoliul sau.
Presedintele ANPC Marius Dunca si avocatul Gheorghe Piperea sustin ca decizia va duce la scaderea ratelor platite de clientii banci, indiferent de valuta in care au luat creditul.
Instanta a declarat abuziva o clauza prezenta in multe dintre contractele OTP. Articolul permitea bancii sa modifice dobanzile oricand fara sa notifice titularul. Din aceasta cauza, multi clienti au constatat ca, in ciuda faptului ca dobanda de referinta a francului elvetian scadea, dobanda lor era la fel sau chiar mai mare. In consecinta le-au crescut si ratele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Laura Andrei - presedinta Tribunalului Bucuresti: "Este o hotarare foarte imporanta. Daca sunt constatate abuzive, solutia se aplica intregului pachet de credite identice aflat in executare la banca respectiva."
Aici este de fapt miza procesului. Pana acum, daca un client obtinea in instanta eliminarea unor clauze abuzive, acestea dispareau doar din contractul sau, insa ramaneau in mii de alte contracte ale aceleasi banci. In procesul castigat de ANPC instanta a decis eliminarea clauzei din absolut toate contractele bancii.
Marius Dunca, presedinte ANPC: "Se elimina din toate contractele. Vorbim de cele in CHF, in euro si in RON. Credit de nevoi personale garantat cu ipoteca si credit ipotecar. Teoretic, ratele ar trebui sa scada."
In cazul creditelor care contin aceste clauze abuzive, ratele pot scadea foarte mult.
Gheorghe Piperea, avocat: "Pentru cei care au contracte cu aceasta banca se va reduce rata cu cel putin 30%".
Ce se intampla cu banii incasati pana acum de banca prin intermediul clauzei abuzive? Vorbim de zeci de mii de euro pentru unele persoane. Decizia de miercuri nu obliga bancile sa ii dea inapoi. Ca sa ii recupereze, clientul trebuie sa dea din nou banca in judecata. Doar ca de aceasta data procesul va fi mai simplu si mult mai scurt, spun reprezentantii ANPC si avocatii.
Gheorghe Piperea, avocat: "NU mai este nevoie sa demonstrati dumneavoastra judecatorului care va judeca acea clauza, ca-i abuziva. Singurul lucru pe care trebuie sa-l constate judecatorul este daca ati calculat corect acele sume. In momentul de fata un astfel de proces nu mai dureaza 3-4 ani de zile. Un astfel de proces dureaza 6-7 luni de zile."
Doar ca, in cazul OTP, unii avocati au sesizat o alta problema. Ca sa isi faca ordine in bilant OTP Romania a vandut multe dintre creditele sale unor entitati din Ungaria sau Olanda.
Adrian Cuculis, avocat: "O spun cu parere de rau, cred ca am fost pacaliti la modul general cu totii, ca sentinta respectiva, da, se va aplica absolut tuturor contractelor in vigoare, insa in vigoare cu OTP Bank Romania, iar, asa cum am spus, OTP Bank Romania NU ARE in momentul de fata foarte multe contracte pe care trebuie sa le schimbe."
Judecatorii urmeaza sa publice motivarea deciziei. De acolo vom afla cum se va aplica aceasta sentinta fara precedent. Decizia nu este un definitiva, iar banca mai are o singura cale de atac: apelul la Curtea de Apel Bucuresti.
Deocamdata, reprezentantii OTP au anuntat ca nu comenteaza decizia instantei atata timp cat nu este definitiva si nu le-a fost trimisa hotararea instantei redactata. In prezent, ANPC are in instante 31 de procese pentru clauze abuzive cu 11 banci: CrediT Europe, BCR, Raiffeisen, OTP, Volksbank, Banca Romaneasca, Bancpost, Alpha Bank, ING si Piraeus Bank.
La oricare, o decizie favorabila se va aplica tuturor contractelor din portofoliul bancii respective.