BNR a lansat monede de 100 de lei, dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire
Banca Naţională a României lansează luni în circuitul numismatic un set de trei monede din aur, argint şi tombac cuprat şi o monedă din alamă, pentru colecţionare, dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
Moneda din aur va avea o valoare nominală de 100 de lei, forma rotundă, cant zimţat, un diametru de 21 milimetri şi o greutate de 6,452 grame.
Aversul monedei din aur redă, în prim-plan, o imagine a clădirii Sfatului Ţării din Chişinău, unde, la data de 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu România, în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripţia în arc de cerc "ROMÂNIA", valoarea nominală "100 LEI", stema României şi anul de emisiune "2018".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat şi din alamă) prezintă portretele şi numele celor trei semnatari ai Actului Unirii Basarabiei cu România: Ion Inculeţ, preşedinte al Sfatului Ţării, Pantelimon Halippa, vicepreşedinte şi Ion Buzdugan, secretar; inscripţiile, "100 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA" şi 27 Martie 1918'.
Moneda din argint va avea o valoare nominală de 10 de lei, forma rotundă, cant zimţat, un diametru de 37 milimetri şi o greutate de 31,103 grame.
Aversul monedei din argint redă, în prim-plan, o imagine a clădirii Sfatului Ţării din Chişinău, în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripţia în arc de cerc "ROMÂNIA", valoarea nominală "10 LEI", stema României şi anul de emisiune "2018".
Moneda din tombac cuprat va avea o valoare nominală de un leu, forma rotundă, cant zimţat, un diametru de 37 milimetri şi o greutate de 23,5 grame.
Aversul monedei din tombac cuprat redă, în prim-plan, o imagine a clădirii Sfatului Ţării din Chişinău, în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripţia în arc de cerc "ROMÂNIA", valoarea nominală "1 LEU, stema României şi anul de emisiune "2018".
Moneda din alamă pentru colecţionare va avea o valoare nominală de 50 de bani, forma rotundă, un diametru de 23,75 milimetri, o greutate de 6,1 grame şi o grosime la chenar de 1,9 mm. Cantul va fi inscripţionat cu "ROMÂNIA" de două ori, cu steluţă între cele două cuvinte.
Aversul monedei din alamă, pentru colecţionare redă, în prim-plan, o imagine a clădirii Sfatului Ţării din Chişinău, în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripţia în arc de cerc "ROMÂNIA", valoarea nominală "50 BANI", stema României şi anul de emisiune "2018".
Tirajul va fi de 200 de seturi de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat) şi 5.000 monede din alamă, pentru colecţionare.
Preţurile de vânzare sunt: 1.990 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat) şi 10 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă.
Aceste monede au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de trei monede şi a monedelor din alamă, pentru colecţionare, dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.