Tensiunile cu Iranul urca pretul petrolului Brent la maximul ultimelor noua luni

Ultima actualizare: 26-09-2012 20:15
Petrol

Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a atins miercuri cel mai ridicat nivel din ultimele noua luni, din cauza tensiunilor legate de Iran.

 La ora 14:44 GMT, petrolul Brent cu livrare in aprilie era tranzactionat in crestere cu 36 de centi, la 122,02 dolari pe baril, dupa un varf de 122,19 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel dupa mai 2011.

Cotatia petrolului destinat pietei americane, pentru luna aprilie, este in scadere cu 26 de centi, la 105,99 dolari pe baril. O delegatie a agentiei Natiunilor Unite pentru supraveghere in domeniul nuclear a plecat din Iran dupa esuarea discutiilor legate de programul autoritatilor de la Teheran pentru energie atomica, care este suspectat de Occident ca ar masca activitati militare.

"Iranul este principala problema care sustine preturile la un nivel ridicat", a declarat Andy Sommer, analist la compania EGL din Elvetia.

Rusia a avertizat miercuri Israelul sa nu atace Iranul din cauza programului nuclear, intrucat o actiune militara ar avea consecinte catastrofale. Cumparatorii din Europa si Asia isi reduc achizitiile de titei iranian.

Uniunea Europeana va opri complet importurile de petrol din Iran,din iulie, in timp ce China, India si Japonia intentioneaza sa reduca achizitiile de titei iranian cu cel putin 10%.

Pe de alta parte, activitatile din sectorul serviciilor al zonei euro au scazut neasteptat in aceasta luna, ca si cele din industria prelucratoare din China.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO