Băncile pun din nou în aplicare popririle trimise de Fisc înainte de martie 2020
Fiţi foarte precauţi dacă aveţi datorii la Fisc neachitate dinainte de pandemie. Riscaţi să vi se blocheze conturile.
Băncile au început să pună din nou în aplicare popririle trimise de Fisc înainte de luna martie a anului 2020. De atunci şi până la Crăciun, popririle au fost suspendate, dar între timp măsura a expirat, iar Guvernul nu a mai prelungit-o.
În martie anul trecut, când România intra în stare de urgenţă, Guvernul a decis să suspende toate popririle şi executările silite în cazul celor care nu şi-au achitat dările către stat.
Alegeri 2024
01:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Teleorman. Marcel Ciolacu, victorie în judeţ. A obţinut dublu faţă de Călin Georgescu
01:47
Rezultate alegeri prezidențiale în Suceava. Călin Georgescu a câştigat alegerile, urmat de Marcel Ciolacu
01:42
Rezultate alegeri prezidențiale în Arad: Călin Georgescu - 23,29%, George Simion - 17,24%, Marcel Ciolacu - 14.88%
01:35
Rezultate alegeri prezidențiale în Iași. Elena Lasconi câştigă în judeţ, urmată de Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
Măsura, aplicată populaţiei şi firmelor, a fost valabilă până pe 25 decembrie. După această dată, popririle au fost reluate.
Bărbat: „Era de aşteptat, măsura e anunţată din timp, toată lumea trebuie să se conformeze. Anul ăsta care a trecut, Fiscul a dat multe facilităţi pentru firme”.
Adrian Bența, specialist fiscal: „Acei contribuabili care aveau datorii înainte de 31 martie, pentru care nu mai există suspendarea executării silite şi nici nu şi-au făcut prelungire de eşalonare, sunt posibil în sfera de executare silită a ANAF”.
Oficialii ANAF nu au anunţat câte persoane se află în această situaţie. Spun însă că „popririle efectuate de instituţiile de creditare au fost comunicate de către ANAF înainte de declanşarea stării de urgență”.
Specialiştii din bănci estimează însă că mii de romani ar putea avea probleme. Băncile şi-au înştiinţat clienţii care erau datori Fiscului prin mesaje, iar unele au pus informări inclusiv pe site-urile proprii.
De pildă, o bancă anunţă că începând cu 29 decembrie 2020 popririle sunt din nou active şi, ca urmare, conturile sunt blocate până când datoria este plătită.
Bărbat: „E foarte uşor să-i oprească, dar greu să ţi-i dea înapoi. Tot la fel de rapizi ar trebui să fie şi când trebuie să ţi-i dea”.
Dacă vă aflaţi în situaţia de a avea conturile blocate, trebuie să ştiţi că unele încasări nu pot fi poprite. Este vorba despre alocaţiile de stat, indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele sociale, bursele, diurnele. Procesul de blocare al sumelor este însă automat, aşa că este posibil să fiţi nevoiţi să faceţi dovada sursei acestor venituri.
Şi pentru datoriile către primării - taxe şi amenzi neplătite - conturile bancare pot fi blocate.