Bancile ar putea fi obligate sa modifice contractele de credit in derulare. Lupta pornita de ANPC impotriva clauzelor abuzive
Informatie importanta pentru peste un milion de romani, care au luat imprumuturi de la banci inainte de 2010.
Primul proces impotriva bancilor, pentru clauze abuzive, declansat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, a inceput miercuri. Tribunalul Bucuresti a cerut ANPC sa vina cu mai multe cazuri la dosar, ca sa poata constata repetarea eventualelor nereguli, reclamate in contractele semnate pana in 2010 de clientii OTP Bank.
Aceasta este prima institutie bancara dintre cele 7 pe care statul le-a chemat in instanta. Miza acestor procese este foarte mare, pentru ca victoria ANPC-ului ar schimba in bine viata a zeci de mii de indatorati.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa 14 luni de tergiversari si amanari, intanta a acceptat interventia ANPC intre o banca si consumatori. Protectia Consumatorului reclama faptul ca in mai multe credite date de OTP Bank pana in 2010, dobanda platita de clienti a crescut, desi dobanda de referinta a francului elvetian a scazut in mod constant.
Marius Dunca, presedintele ANPC: "S-a stabilit un nou termen pentru luna iunie. Se accepta in aceasta perioada toate problele pe care ANPC si ceilalti consumatori le pot aduce referitoare la clauzele abuzive din contractele cu operatorii financiar bancari."
Ca sa-si consolideze punctul de vedere, judecatorul a cerut ANPC mai multe exemple de contracte cu clauze abuzive, pe langa cele 5 deja depuse la dosar. De cealalta parte, reprezentantii OTP nu au comentat inca informatiile.
De ce este foarte important acest proces? Miza procesului este una uriasa, asta pentru ca daca va castiga ANPC si clauzele atacate vor fi considerate abuzive de catre judecatori, legea prevede ca se vor modifica automat toate contractele de credit care contin clauze similare, de la acea banca. Asadar daca se va constata ca indatoratii au platit dobanzi modificate in mod abuziv, banca va trebuie sa le restituie sumele respective.
In cazul celor 7 banci, ANPC sustine ca e vorba de peste un milion de contracte de credit semnate inainte de 2010.
Procesul cu Volksbank ar putea ramane insa fara obiect, daca clientii accepta oferta ce le-a fost facuta ieri de catre banca Transilvania, noul proprietar al bancii austriece. Prin reconversia creditelor din franci in lei, va fi eliminat comisionul de risc, iar banii platiti deja - vor fi recuperati ca reducere din rata.
Dragos Nichifor, analist credite: "Majoritatea proceselor au avut la baza acest comision de risc si faptul ca banca a considerat ca acea dobanda fixa nu ar mai fi fost fixa, ar fi devenit variabila. Daca clientii vor accepta oferta Bancii Transilvania, o foarte mare parte din procese o sa ramana fara obiect"
Din estimarile Bancii Transilvania ar fi peste 18 mii de clienti vizati de oferta. Avocatii sustin ca 2 mii dintre acestia au castigat deja in instanta inlaturarea clauzelor abuzive, iar alti 3 mii au procese in desfasurare.