Comisia Europeană: Guvernul din România va rata și anul acesta ținta de deficit. Ciolacu: „Nu e o catastrofă”
Guvernul va rata și anul acesta ținta de deficit, adică statul va cheltui în continuare mai mult decât poate strânge la buget. Este avertismentul Comisiei Europene.
Într-un raport în care analizează dezechilibrele din economia noastră, specialiștii europeni spun că măsurile luate până acum nu sunt suficiente și îndeamnă la reformă fiscală. Mai exact taxe și impozite mărite. Liderii coaliției par deciși să nu schimbe nimic în taxarea populației și a firmelor în an electoral. Mai mult, premierul Marcel Ciolacu spune relaxat că "deficitul nu este o catastrofă".
Specialiștii Comisiei Europene semnalează că România înregistrează an de an deficite bugetare excesive. Altfel spus, cheltuim mult mai mult decât ne permitem, ceea ce face ca economia să fie vulnerabilă la orice șoc. Intern sau extern.
Declan Costello, director general adjunct pentru afaceri economice şi financiare DG ECFIN: „Suntem foarte îngrijoraţi de situaţia fiscală din România. Deficitul ar fi trebuit să fie corectat până în acest an. România are nevoie de un plan fiscal credibil pe termen mediu, cu o reformă fiscală”.
Deși România ar fi trebuit să aibă un deficit de sub 3% din Produsul Intern Brut, și anul acesta va rata ținta, spun experții de la Bruxelles. Vom avea un gol în buget de cel putin 5,3%, arată mesajul de alertă de la Bruxelles, și asta fără a lua în calcul cheltuielile suplimentare cu pensiile majorate în toamnă.
Marcel Ciolacu, prim-ministru: „Anul trecut ne-am încadrat cu minimum 0,5, anul acesta ne încadrăm cu minimum 0,7. Nu este o catastrofă deficitul. Ritmul va fi unul susținut, economia se autofinanțează și vom avea cea mai mare creștere economică din Europa anul acesta”.
Comisia Europeană a recomandat în repetate rânduri ca țara noastră să ia măsuri mai dure pentru a strânge mai mulți bani, la buget, încă de anul acesta.
Numai că politicienii de la București au considerat că orice creștere de taxe în an electoral este o măsură extrem de nepopulară, mai ales că PNL și PSD au promis "pace fiscală" pentru 2024. Guvernul vrea ca abia din 2025 să facă o reformă fiscală, care ar putea include o posibilă taxare progresivă a salariilor, un subiect pe care încă nu există consens în coaliție. Nici pentru taxarea mai aspră a firmelor mici, cerută de Bruxelles, nu există decizie.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Intenția noastră nu e ca peste noapte să se întample modificări de aceasta anvergură”.
Pe de altă parte, Comisia Europeană estimează că țara noastră va avea o creștere economică de aproape 3% anul acesta, ceea ce creează perspective pentru noi majorări salariale.
Asta, însă, dacă totul ar merge bine și pe plan internațional. Există mari riscuri în ceea ce privește frânarea marilor economii europene, către care România exportă masiv, precum Germania. Oficialii de la Berlin vorbesc deja despre recesiune, pe fondul unei industrii slăbite de criza energetică.
Adrian Codirlașu, vicepreședinte Asociația analiștilor financiari: „Dacă economia germană stagnează, nu mai există cerere suplimentară de bunuri, cumva stagnează și exportul românesc către Germania. Transmite această stagnare economică și către partenerii comerciali”.
Mai mult, am putea pierde și din competitivitate, spun specialiștii europeni. Anul trecut, salariul minim s-a mărit cu 32%, ceea ne-ar putea afecta în concurența cu alte state, pentru că majorarea nu a venit pe baza creșterii productivității, ci prin decizii politice.