ASF a decis intrarea in faliment a companiei Astra Asigurari. Anuntul premierului Ponta pentru cei 1,8 milioane de asigurati
ASF a solicitat, miercuri, intrarea in faliment a societatii Astra Asigurari, care se afla in administrare speciala, si a decis retragerea autorizatiei de functionare.
Astra Asigurari, societatea detinuta de cunoscutul om de afaceri Dan Adamescu, intra in faliment. Anuntul a fost facut, de presedintele Autoritatii pentru Supravegehere Financiara, Misu Negritoiu, care spune ca ASF va proteja interesele celor 1,8 milioane de clienti ai Astra. Este cel mai mare faliment din domeniul asigurarilor din Romania, cu o paguba de un miliard de lei.
Premierul Victor Ponta a comentat pe Facebook situatia de la Astra.
"Dupa mai multi ani ( prea multi dupa parerea mea) ASF a spart buboiul de coruptie si fraude de la ASTRA ASIGURARI / inca din 2013 Guvernul, ASF si BNR am sesizat organele penale si am informat public asupra incredibilelor matrapazlacuri facute de Dan Adamescu ( paguba este estimata la cel putin 500 milioane lei ) / dar protectia politica si mediatica pe care acesta a cumparat-o de-a lungul anilor a fost extrem de eficienta ( din banii deturnati de la asigurati 120 milioane de lei au fost folositi pentru finantarea "deontologilor" de la "Romania Libera" care si azi dau lectii de morala tuturor in timp ce incaseaza bani furati iar politicienii PDL/PNL stimulati generos au luptat cu toate armele ca sa-l protejeze pe generosul domn Adamescu, cel care si acum se plimba linistit prin strainatate si sfideaza opinia publica! ).
Vreau sa spun foarte clar ca niciun asigurat ( persoana fizica sau juridica) nu este in pericol, masurile luate de ASF In baza legislatiei acopera orice risc - dar refuz sa accept ca pt 500 milioane frauda si dupa ce a fost falimentata intentionat cea mai mare societate de asigurari din Romania vom ramane iar fara niciun vinovat!!!"
Ce se va intampla cu persoanele care au polite la Astra
Impactul despagubirilor in cazul Astra Asigurari, calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), este de 700 de milioane de lei, iar Fondul de Garantare a Asiguratilor are aproape un 1 miliard de lei, a declarat, miercuri, presedintele ASF, Misu Negritoiu.
"Impactul pe care noi l-am calculat este de 700 milioane lei si Fondul are aproape 1 miliard de lei. Astra Asigurari are 1,8 milioane de asigurati si 2,5 milioane de polite", a mentionat Negritoiu.
Presedintele ASF considera ca majoritatea clientilor se incadreaza in plafonul de despagubire in valoare de 450.000 lei de la Fondul de Garantare, la care un asigurat are dreptul.
"In termen de 30 de zile, dosarele de despagubire se transfera de la Astra la Fondul de Garantare a Asiguratilor. Asiguratii au posibilitatea sa denunte politele. Atat timp cat asiguratii nu denunta politele, polita e valabila. In consecinta, despagubirile functionează in baza politei existente", a mai spus Negritoiu.
In ceea ce priveste falimentul companiei, Negritoiu a precizat ca instanta de judecata se poate pronunta in 10 zile sau in 30 de zile.
Anuntul facut de presedintele ASF despre intrarea in faliment a Astra
"Astazi, s-a intalnit Consiliul ASF si a analizat situatia societatii Astra pe baza unui raport inaintat de KPMG (...) Potrivit concluziilor raportului sunt intrunite cele trei conditii legale care definesc starea de insolventa", a mentionat Negritoiu, relateaza Agerpres.
Potrivit unui comunicat transmis marti AGERPRES, de unul dintre actionari, 'The Nova Group Investments Romania', actionarii majoritari ai Societatii de Asigurare-Reasigurare Astra SA intentionau sa aduca in companie 425 milioane de lei intr-un termen de aproximativ un an, in cadrul unui plan de redresare financiara potrivit caruia asiguratorul ar trebui scos din procedura de administrare speciala.
A doua etapa de majorare a capitalului social prevazuta de planul de redresare a Astra Asigurari s-a incheiat in 19 august insa nu au fost inregistrate subscrieri de capital semnificative si nici nu au fost adresate solicitari de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al societatii de catre investitorii interesati, releva informatiile transmise miercuri de reprezentantii KPMG, administratorul special al companiei.
ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a societatii Astra in februarie 2014, numind firma de consultanta KPMG Advisory in calitate de administrator special.
Planul de redresare al Astra intocmit de KPMG Advisory SRL a fost aprobat de ASF pe 7 aprilie 2014 si prevedea ca masura principala pentru restabilirea indicatorilor de prudentialitate majorarea capitalului social cu o suma de pana la 490 milioane lei pe o perioada estimata initial la aproximativ un an.
Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a declarat, la jumatatea lunii iulie, ca discutiile referitoare la preluarea Astra sunt "destul de avansate" si exista "sanse bune" sa fie rezolvata problema in aceasta vara sau, cel putin, societatea "sa intre intr-un alt plan de redresare, cu un investitor strategic".
Astra Asigurari este detinuta de The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider (99% din actiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu