Asistentii sociali cer salarii mai mari. Cat castiga un roman care ingrijeste copii maltratati sau persoane cu dizabilitati
Asistentii sociali trag un semnal de alarma privind salariile lor mici.
Acestia sustin ca suma de aproximativ 800 de lei pentru a avea grija de copii maltratati sau de persoane cu dizabilitati reprezinta o leafa "inumana", potrivit unui comunicat al Colegiului National al Asistentilor Sociali din Romania (CNASR).
"Este o situatie fara precedent in care asistentii sociali trebuie sa lucreze aproape intreaga viata pe salarii de 800 de lei. Imaginati-va ca un om imobilizat la pat sau un copil abuzat nu tine cont ca este weekend sau perioada de concedii, iar tu, ca asistent social, trebuie sa fii mereu la datorie, omul acela se bazeaza pe tine si uneori chiar viata lui depinde de tine ca asistent social", a spus presedintele CNASR, Doru Buzducea, la o dezbatere publica.
La randul sau, secretarul executiv al CNASR, Cristian Rosu, a mentionat ca mai ales in mediul rural este nevoie de asistenti sociali.
"Cine credeti ca ar veni sa lucreze pe un astfel de salariu si fara un statut legislativ clar care sa il protejeze? Ca sa nu mai vorbim despre numeroasele situatii in care posturile sunt ocupate de cate o ruda a vreunui primar, fara nicio pregatire in domeniu. Este nevoie urgenta ca aceste lucruri sa se schimbe", a adaugat Cristian Rosu.
Reprezentantii Federatiei Sindicale din Administratia Publica Publisind, din care fac parte numerosi asistenti sociali, au aratat cum eforturile lor sunt indreptate in aceeasi directie, salutand initiativa CNASR de a conjuga actiunile intreprinse pentru imbunatatirea statutului asistentului social si a nivelului de salarizare din domeniu.
CNASR a lansat pe 1 iulie, la Institutul Cultural Roman, documentul intitulat "Manifestul Asistentului Social", care se refera la: garantarea accesului la servicii de calitate pentru toti cetatenii tarii, stabilirea standardelor de calitate si de cost pentru serviciile sociale pornind de la nevoile beneficiarilor, acordarea beneficiilor de asistenta sociala (prestatii) numai in completarea pachetului de servicii sociale, definirea rolului central al asistentului social ca profesionist in cadrul sistemului de asistenta sociala, asigurarea si respectarea conditiilor necesare exercitarii profesiei de asistent social conform deontologiei profesionale, a unui cadru legal stabil si coerent pentru intreg sistemul de asistenta sociala, precum si implicarea si consultarea asistentilor sociali in procesul de luare a deciziilor atat la nivel central, cat si local.