Cheltuim aproape cat castigam. Pentru ce scot romanii cele mai mari sume de bani din buzunar

Ultima actualizare: 10-07-2015 07:08
lei, bani

Ne investim salariile in mancare, haine si impozite si prea putini dintre noi isi cumpara case sau terenuri. Potrivit unui studiu INS, romanii cheltuie luna de luna aproape 90% din salariu si prea putini reusesc sa puna bani deoparte.

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii din Romania s-au situat, in primul trimestru, la valoarea de 2.577 lei, in timp ce cheltuielile s-au ridicat, in medie, la 2.263 lei, cea mai mare parte fiind orientata catre consum, impozite si contributii, arata datele Institutului National de Statistica INS, publicate marti.

Veniturile totale medii lunare au reprezentat in primul trimestru, in termeni nominali, 2.577 lei pe gospodarie si 967 lei pe persoana. Totodata, cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in acelasi interval, in medie, de 2.263 lei lunar pe gospodarie (850 lei pe persoana) si au reprezentat 87,8% din nivelul veniturilor totale.

Datele INS releva, de asemenea, ca din veniturile totale, veniturile banesti au fost in medie de 2.211 lei lunar pe gospodarie (830 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 366 lei lunar pe gospodarie (138 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (53,3% din veniturile totale ale gospodariilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (25,2%), veniturile din agricultura (1,9%), veniturile din activitati neagricole independente (2,4%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,0%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (14,2%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (12,6%).

Pe ce-si cheltuie romanii banii: mancare si impozite
In ceea ce priveste cheltuielile totale, principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cele mai mici investitii, in imobiliare: cumpararea de locuinte sau terenuri
Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,3%).

Potrivit INS, mediul de rezidenta determina unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum. Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in primul trimestru, in medie, 38,1% din consumul gospodariilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO