Anunț alarmant al ministrului de Finanțe: "Nu vom putea să mai plătim pensii în 20 de ani"
''Nu vom putea să mai plătim pensii în 20 de ani, dacă rămânem cu sistemul actual, în care dominant este Pilonul 1, administrat de stat", susține Florin Cîţu, ministrul Finanţelor.
Ministrul spune că, în viitor, majorarea contribuţiei românilor la Pilonul 2 de pensii. Un studiu lansat astăzi arată că, dacă se păstrează cota actuală de 3,75% contribuţii la Pilonul 2, redusă de la 5% anul trecut, atunci pensia va fi de doar 40% din ultimul salariu.
Fiecare angajat virează lunar la bugetul de pensii 25% din salariul brut, din aceştia, 3,75% se duc în contul de la Pilonul 2, unde sunt investiţi şi produc dobânzi şi profit. Ministrul Finanţelor spune că această contribuţie la Pilonul 2 de pensii ar trebui să crească şi să fie mai mare chiar decât cea virata la Pilonul I, administrat de stat.
Florin Cîţu, ministrul Finanţelor: "Dacă rămânem cu un sistem dominant de pensii pe Pilonul I, cu siguranţă nu vom putea să plătim pensii în 20 de ani. Asta vă spun că este opinia mea. Între cele două, dacă vrem să avem un sistem sustenabil, este de preferat ca dominantă să fie partea administrată privat şi nu cea care este la stat."
Aceste declaraţii vin după ce un studiu al asociaţiei CFA România lansat acum, estimează că o persoană care câştigă 4.000 de lei net pe lună, va avea o pensie de doar o treime din salariu, adică 1.275 de lei, dacă nu contribuie şi la Pilonul 2.
Suma va creşte cu 400 de lei pe lună dacă va rămâne neschimbată cota de la Pilonul 2 de pensii. În scenariul în care cota va ajunge la 6% din salariul brut, omul din exemplul nostru va încasa peste 1.800 de lei pensie - adia 46% din salariul avut înainte de pensionare.
Asta, în condiţiile în care nu se mai modifică nimic faţă de acum. Dar Guvernul a anunţat că va creşte anul viitor pensiile cu 40%, aşa cum era programat. Analiştii cred că va fi o presiune uriaşă pe buget.
Cristian Popa, CFA România: "Pe termen lung, cu cifrele noastre, cel mult o creştere a punctului de pensie cu inflaţia ar fi viabilă."
În plus, prin recalcularea pensiilor din 2021, cheltuielile ar exploda, motiv pentru care analiştii propun o creştere în etape.
Adrian Codârlaşu, preşedinte CFA România: "O soluţie ar fi împărţirea acestei creşteri pe o anumită durată, 3-4 ani, astfel încât economia să aibă timp să se ajusteze."
România are una dintre cele mai mari scăderi de populaţie din Europa, potrivit Eurostat, care estimează că în 2050 vom fi sub 15 milioane de locuitori. În prezent unui pensionar îi revine un angajat, iar proiecţiile arată că muncitorul român, în viitor, ar trebui să fie cel mai productiv din lume, ca să poată susţine doi pensionari .