Analiză BBC. Cât mai poate rezista economia Rusiei, după doi ani de război cu Ucraina. Efectele se vor simți în toată lumea
A fost în martie 2022 când rubla rusească s-a prăbușit, iar valoarea la Londra a giganților economici rusești Gazprom și Sberbank a scăzut cu 97%. Atunci au început să se formeze cozi la bancomatele din Moscova.
Iar iahturile, echipele de fotbal, vilele și chiar cardurile de credit ale oligarhilor Rusiei au început să fie confiscate.
Rusia s-a prăbușit într-o recesiune majoră.
Acesta a fost rezultatul imediat al celei mai extraordinare încercări a Occidentului de a controla financiar Rusia după invazia în Ucraina - se arată într-o analiză BBC.
În centrul acestor sancțiuni ale Occidentului s-a aflat confiscarea activelor valutare oficiale ale statului rus și, în special, înghețarea fără precedent a rezervelor de 300 de miliarde de dolari (238 de miliarde de lire sterline) ale băncii centrale.
Guvernele occidentale s-au ferit cu precădere să folosească expresii precum "război economic", dar cu siguranță a arătat ca un teatru de luptă financiar cu Kremlinul, ceea ce ... a fost mai bine decât alternativa unei confruntări directe între statele nucleare.
Au trecut aproximativ doi ani de atunci și se poate spune acum că există o schimbare destul de mare în acest context economic.
Într-un interviu lung și incoerent din februarie, președintele Vladimir Putin a exclamat cu bucurie că Rusia este economia cu cea mai rapidă creștere din Europa.
Recent, Fondul Monetar Internațional (FMI) a subliniat reziliența economiei rusești, după ce și-a îmbunătățit prognoza de creștere pentru acest an de la 1,1% la 2,6%.
Pe baza cifrelor FMI, economia rusă a crescut anul trecut mai repede decât întregul G7 și va face același lucru și în 2024.
Acestea nu sunt doar cifre. Blocajul din Ucraina de anul trecut și așteptarea tot mai mare a unui conflict înghețat pe teren peste anul acesta, a fost susținută de remobilizarea economiei Rusiei în favoarea efortului său militar, în special în construcția de linii defensive în estul și sudul Ucrainei.
Liderii occidentali susțin că acest model este total nesustenabil pe termen mediu. Dar întrebarea este - pentru cât timp se poate susține?
Rusia înregistrează un nivel record de cheltuieli în epoca post-sovietică
Rusia și-a transformat economia într-o economie de război mobilizată. Statul rus înregistrează un nivel record de cheltuieli în epoca post-sovietică.
Cheltuielile militare și de securitate, care reprezintă până la 40% din buget, au revenit la nivelurile din epoca post-sovietică. Alte domenii de sprijin al statului pentru populație au fost reduse, pentru a compensa finanțarea producției de tancuri, sisteme de rachete și apărare în Ucraina ocupată.
În plus, în ciuda restricțiilor occidentale asupra petrolului și gazelor rusești, fluxurile de venituri din hidrocarburi au continuat să intre în visteria statului.
Petrolierele se îndreaptă acum spre India și China, iar o mai mare parte din plăți se fac în yuani chinezi, mai degrabă decât în dolari americani.
Producția de petrol a Rusiei se menține la 9,5 milioane de barili pe zi, abia în scădere față de nivelurile de dinaintea războiului. Țara a ocolit sancțiunile prin cumpărarea și desfășurarea unei "flote fantomă" de sute de petroliere.
Recent, ministerul rus de Finanțe a raportat că taxele pe hidrocarburi din ianuarie au depășit nivelurile înregistrate în ianuarie 2022, chiar înainte de invazie.
Fluxul continuu de valută străină în petrolul, gazele și diamantele rusești a contribuit, de asemenea, la atenuarea presiunii asupra valorii rublei.
Liderii occidentali sunt ferm convinși că acest lucru nu poate dura, dar îi recunosc impactul.
Un lider mondial a declarat recent în privat pentru BBC: "2024 va fi mult mai pozitiv pentru Putin decât am crezut. A reușit să își reorganizeze propria industrie mai eficient decât am crezut".
Dar această formă de creștere economică a sporit foarte mult dependența Moscovei de veniturile din petrol, de China și de cheltuielile de război neproductive.
Pe măsură ce cererea de petrol și gaze va atinge un vârf, iar producția concurentă din Golful Arabiei va intra în funcțiune în anul următor, Rusia va fi expusă.
Creșterile statistice ale produsului intern brut (PIB) din producția de tancuri și obuze care sunt apoi aruncate în aer în Donbas, în estul Ucrainei, sunt, de asemenea, departe de a fi productive.
Între timp, Rusia s-a confruntat cu un exod de creiere al unora dintre cei mai talentați cetățeni ai săi.
Strategia occidentală nu a fost aceea de a asedia economia Rusiei, ci de a se angaja într-un joc de-a șoarecele și pisica pentru a restricționa accesul la tehnologie, a crește costurile, a limita veniturile și a face conflictul nesustenabil pe termen lung.
"Am prefera ca Rusia să își folosească banii pentru a cumpăra tancuri [pentru petrol] decât tancuri", a spus un oficial american pentru BBC. Pe piața petrolului, scopul politicii nu este de a încerca să împiedice India, de exemplu, să cumpere petrol rusesc, ci de a limita profiturile din acest comerț care se întorc la mașina de război a Kremlinului.
Dar această reziliență și acest impas pot dura cel puțin până la sfârșitul acestui an. Ea alimentează strategia clară a Kremlinului de a aștepta o eventuală schimbare a președintelui SUA și o reducere a finanțării occidentale pentru apărarea Ucrainei.
Acesta este motivul pentru care atenția se întoarce acum la rolul central al acelor sute de miliarde de dolari în active financiare rusești înghețate.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în ianuarie: "Dacă lumea are 300 de miliarde de dolari, de ce să nu-i folosim?". Toate aceste fonduri înghețate ale Rusiei ar trebui să fie utilizate pentru a finanța efortul de reconstrucție al Ucrainei, a spus el.
Cancelarul britanic Jeremy Hunt și ministrul britanic de externe David Cameron susțin această inițiativă.
Lordul Cameron a declarat: "Am înghețat aceste active. Întrebarea este dacă le vom folosi".
El a spus că "utilizarea unora dintre acești bani acum este, dacă vreți, o plată în avans pentru reparațiile [rusești]" pentru invazia ilegală a Ucrainei și ar putea fi folosită "pentru a ajuta Ucraina și, în același timp, pentru a economisi banii contribuabililor occidentali".
G7 le-a cerut bancherilor săi centrali să vină cu o analiză tehnică și juridică. Se înțelege că bancherii centrali sunt neliniștiți. Un finanțist de top a spus că ar exista riscuri pentru ceea ce el a numit "înarmarea dolarului". În mod tradițional, băncile centrale se bucură de imunitate suverană față de acest tip de acțiuni.
Un plan în curs de elaborare ar putea folosi fondurile sau profiturile din investiții pentru a strânge zeci de miliarde de dolari pentru Ucraina.
Dar este vorba de un act de echilibru. Dacă activele rusești sunt confiscate în acest fel, ce mesaj transmite altor națiuni, poate din Golf, din Asia Centrală sau din Africa, cu privire la siguranța rezervelor lor de refugiu în băncile centrale occidentale?
Aceste relații sunt unele dintre arterele centrale ale finanțelor globale, reciclând sute de miliarde de dolari folosite pentru a plăti energia, în întreaga lume. Putin a dorit cu siguranță să comunice faptul că China se profilează acum ca o alternativă, dacă nu pentru Occident, atunci pentru economiile emergente.
Rușii au indicat, de asemenea, că vor acționa în instanță în legătură cu orice sechestru și, la rândul lor, vor lua active similare de la companiile occidentale înghețate în băncile rusești.
Așadar, bătălia din umbră asupra economiei Rusiei este esențială pentru a înțelege încotro se îndreaptă acest conflict, dar și economia mondială.
Economia de război a Rusiei nu se poate susține pe termen lung, dar a câștigat ceva timp în plus, iar Occidentul este pe cale să ridice miza, după ce Rusia a venit cu această rezistență neașteptată.
Forma exactă a acestei escaladări financiare va avea consecințe în întreaga lume, mult dincolo de Rusia și Ucraina, se mai arată în analiza BBC.
Sursa: BBC NEWS
Etichete: Rusia, Ucraina, vladimir putin, economie,
Dată publicare:
24-02-2024 18:05