Analist, despre eliminarea ROBOR: "Este o utopie". Ce variantă propune

Ultimul update: Luni 04 Februarie 2019 19:58
Data publicarii: Luni 04 Februarie 2019 19:21
Categorie: Financiar

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a aflat pentru prima dată față în față cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, de când a izbucnit scandalul taxării băncilor, în funcție de Robor.

Însă nu au reușit să ajungă la o înțelegere, după două ore și jumătate de discuții. Potrivit consilierului premierului, Darius Vâlcov, guvernul ar vrea schimbarea modului în care este stabilit indicele Robor, în vreme ce BNR, susține că taxarea băncilor n-ar trebui să fie făcută în funcţie de acest indice.

Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a ajuns la sediul Băncii Naţionale pentru o primă discuţie cu guvernatorul Mugur isărescu despre taxarea băncilor prevăzută în ordonanţa 114, data recent de guvern.

Întâlnirea s-a desfăşurat departe de ochii presei, însă potrivit unor surse s-a discutat despre trei variante: taxa pe activele financiare ale băncilor să rămână raportată la Robor, să fie modificată ori chiar eliminată.

Potrivit unei declaraţii acordate publicaţiei Bloomberg, consilierul premierului, Darius Valcov spune că guvernul vrea ca BNR să schimbe radical modul în care Robor este calculat sau poate chiar să-l elimine. BNR a reacţionat dur la aceste afirmaţii.

Dan Suciu: Nu ştiu în numele cui vorbeşte domnul Vâlcov. El este consilier, nu ministru de finanţe , nu premier, dar oricum declaraţia este extrem de confuză şi denotă mari neclarităţi privind piaţă. BNR va discuta cu ministrul de finanţe instituţional OU 114. Acesta este singurul canal de discuţie. Restul declaraţiilor, rămân neclare sincer nu prea am înţeles ce se urmăreşte, trebuie traduse şi transferate către Min de Finanţe pt a putea avea un dialog.

Analist: Elimarea ROBOR sau schimbarea modului de calcul este o utopie şi o variantă ar fi ca dobânzile să fie calculate în funcţie de dobânda de referinţă a BNR şi astfel ratele ar fi mai mici.

Scandalul a pornit după ce guvernul a decis instituirea unei taxe pe activele financiare ale băncilor calculată în funcţie de ROBOR, indicele folosit la calcularea dobânzilor la creditele în lei.

În urmă cu o lună Teodorovici a declarat că a auzit zvonuri pe care însă nu le-ar crede că bnr ar face presiuni asupra băncilor să nu scadă nivelul Robor. Guvernatorul BNR a reacţionat la aceste afirmaţii, spunând că acuzaţia este o aiureală. BNR a explicat apoi ca ROBOR este stabilit transparent şi respinge acuzaţiile de manipulare a pieţei.

BNR considera că legarea taxei pe activele financiare ale băncilor de un indicator stabilit de piaţă, adică ROBOR, nu este posibilă şi că nicăieri nu este folosit un sistem similar de impozitare.

După plecarea ministrului de la BNR guvernatorul a avut o întâlnire cu delegaţia FMI despre situaţia ec a româniei în contextul în care bugetul încă nu este gata

Potrivit unui comunicat al Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudentiala, situaţia taxei pe activele băncilor urmează să fie tranşata peste două săptămâni.

"În cadrul ședinței a fost prezentat studiul de impact, realizat de Banca Națională a României, privind taxa pe active financiare asupra instituțiilor de credit, a activității de creditare și a creșterii economice (...) Membrii au decis să fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic (...) Concluziile grupului de lucru vor fi discutate în următoarea ședință, programată în data de 18 februarie 2019", potrivit CSM.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Darius Vâlcov, pentru Bloomberg:
Darius Vâlcov, pentru Bloomberg: "Sper să obținem eliminarea ROBOR"
VIDEO PROTVPLUS.RO
teodorovici
Cum justifică Teodorovici majorarea deficitului la 2,76% din PIB
Soluția fermierilor pentru a păstra marfa până când îi creşte preţul pe piaţă
ANAF renunță la popriri și indroduce medierea pentru datornici. Cum va funcționa
Cenzorii chinezi lucrează peste program ca să elimine veștile proaste despre economie
Mai multe companii din vestul ţării şi-au anunţat retragerea din România. "O lovitură grea"
Nu ne permitem să mâncăm la restaurant. Cât cheltuie un român lunar ca să iasă în oraș
Economie, curs
Economia României a crescut anul trecut cu 4,1%, sub aşteptări
Paradoxul imigrației. Țara UE în care trăiesc cei mai multi români rămâne fără locuitori
Teodorovici, după ce Tăriceanu a anunțat modificarea OUG 114: Trebuie discutat în Coaliție
Banca Centrală Europeană, nemulțumită de ”taxa pe lăcomie”, adoptată fără avizul său
România primește 517 milioane de euro pentru construcția liniei de metrou 6
Indicele ROBOR, 13 februarie 2019. Cel mai ridicat nivel din ultimele 2 luni și jumătate