Alimentele care s-ar putea ieftini în perioada următoare. Când vor apărea prețuri mai mici la raft
Făina, uleiul și mălaiul s-ar putea ieftini în perioada următoare. Prețul cerealelor a scăzut datorită surplusului de marfă care există acum la nivel mondial și se va menține așa cel puțin în acest an, spun analiștii.
Va dura totuși până vom vedea prețuri mai mici la raft pentru că mare parte din producători lucrează deocamdată cu stocuri vechi de materie primă.
Consiliul Internațional al Cerealelor estimează că producția de cereale din ultimul an agricol a depășit două miliarde de tone. Pentru anul acesta se așteaptă ca recolta de porumb, grâu și floarea-soarelui să fie cea mai mare din toate timpurile. O recoltă mai mare decât consumul aduce automat și prețuri mai mici.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cezar Gheorghe, analist pe piața agricolă: „Avem o piață cu o ofertă mult mai bogată decât cererea. Destinațiile, pe care cu toții le cunoaștem, Orientul Mijlociu, Asia, Africa, știu acest lucru și nu fac altceva în acest moment decât presează ca prețul să coboare mult mai mult”.
Deși pentru agricultori este un scenariu pesimist, pentru că sunt nevoiți să își vândă marfa la prețuri mici, pentru consumatori vin vești bune.
Sorin Belu, reprezentantul unei companii de export cereale: „Prețurile la produsele finite, făină, ulei, vor trebui într-un final să scadă. Asupra consumatorului final influența este pozitivă. Dar asupra industriei vor fi un an, doi, de supraviețuire”.
Va mai dura totuși până vom simți ieftinirile la raft. Sunt comercianți care încă lucrează cu stocuri vechi pe care le-au cumpărat la prețuri mai mari. În plus, și taxările impuse de autorități pentru companii la începutul acestui an, se vor resimți în prețul final al alimentelor, spun agricultorii.
Theodor Ichim, președintele FAPPR: „Noi avem procesatori la mijloc, procesatori care își achiziționează marfa cu multe luni înainte de a o procesa. Deci n-o să vedeți a doua zi prețul scăzut la raft”.
România poate să asigure consumul de cereale al populației fără probleme. Mare parte din ce producem merge la export. Suntem al doilea cel mai mare exportator din Uniunea Europeană.
Din cele șapte milioane de tone de grâu disponibile pentru export, România a trimis deja peste graniță 4,8 milioane de tone. La floarea soarelui am exportat deja cam tot ce puteam exporta - un milion de tone de semințe. La porumb, care oricum se recoltează mai târziu, am trimis în alte state peste un milion de tone de boabe din cele șapte milioane de tone disponibile.