Agentia care vrea sa retrogradeze 15 tari din Europa avertizeaza: "Zona euro are nevoie de un soc"


Ultimul update: Sambata 18 August 2012 12:14
Data publicarii: Luni 12 Decembrie 2011 16:14
Categorie: Stiri Economice
Euro

Economistul sef al Standard&Poor’s, Jean-Michel Six, a averizat luni ca timpul pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane din zona euro se apropie de sfarsit, iar regiunea ar putea avea nevoie de un nou soc financiar pentru a se pune in miscare.

Six a aratat la o conferinta de afaceri din Tel Aviv ca acordul liderilor Uniunii Europene de saptamana trecuta privind integrarea fiscala este un important pas inainte, dar insuficient.

S&P a avertizat saptamana trecuta ca ar putea retrograda ratingurile a 15 tari din zona euro, dintre care sase care au calificativul maxim "AAA".

Agentia are nevoie de obicei de trei luni pentru a lua o astfel de masura, dar a anuntat ca in acest caz ar putea actiona mai repede.

"Probabil este nevoie de un nou soc inainte ca toata lumea din zona euro sa citeasca aceeasi pagina, de exemplu ca o banca mare din Germania sa aiba dificultati reale pe piata, ceea de este o posibilitate reala pe termen scurt", a afirmat Six.

Astfel, va fi recunoscut faptul ca "toata lumea este in aceeasi barca si chiar si institutiile bancare din Germania pot fi afectate", a adaugat el.

Statele UE, cu exceptia Marii Britanii, au convenit vineri sa continue si sa aprofundeze integrarea europeana.

Pe pietele financiare exista insa incertitudini cu privire la necesitatea unor alte masuri decisive pentru rezolvarea crizei care a inceput in Grecia si s-a extins in Portugalia, Irlanda, Italia si Spania, iar acum ameninta Franta si chiar si Germania.

Six a aratat ca avertismentul S&P privind posibila retrogradare a ratingurilor statelor din zona euro a avut rolul sa dea un semnal puternic ca acestea sunt expuse anul viitor unor riscuri majore de recesiune si de criza a creditelor.

El a adaugat ca S&P nu isi va fundamenta decizia numai pe rezultatul summit-ului de saptamana trecuta si ca vor mai fi multe alte reuniuni inainte de rezolvarea crizei.

"In mod evident nu vom lua masuri atat de importante ca modificarea ratingurilor in baza unui singur summit. Dar am spus ca summit-ul a fost un important pas inainte pentru rezolvarea crizei de incredere", a spus Six.

Pietele financiare au luat deja in calcul o serie de retrogradari si posibile retrogradari, inclusiv a calificativului "AAA" al Frantei, dar noi masuri de acest tip pot avea un impact negativ asupra preturilor.

Sursa: Mediafax

Tags: s&p, zona euro,

FMI: Noul acord UE este DOAR o solutie partiala
Traian Basescu: Romania trebuie sa se imprumute cu 16 miliarde de Euro in 2012
Dupa 20 de ani. Presedintele Raiffeisen Bank: Bancile straine nu pleaca din Romania, in ciuda crizei
VIDEO PROTVPLUS.RO