Agentia care vrea sa retrogradeze 15 tari din Europa avertizeaza: "Zona euro are nevoie de un soc"
Economistul sef al Standard&Poor’s, Jean-Michel Six, a averizat luni ca timpul pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane din zona euro se apropie de sfarsit, iar regiunea ar putea avea nevoie de un nou soc financiar pentru a se pune in miscare.
Six a aratat la o conferinta de afaceri din Tel Aviv ca acordul liderilor Uniunii Europene de saptamana trecuta privind integrarea fiscala este un important pas inainte, dar insuficient.
S&P a avertizat saptamana trecuta ca ar putea retrograda ratingurile a 15 tari din zona euro, dintre care sase care au calificativul maxim "AAA".
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Agentia are nevoie de obicei de trei luni pentru a lua o astfel de masura, dar a anuntat ca in acest caz ar putea actiona mai repede.
"Probabil este nevoie de un nou soc inainte ca toata lumea din zona euro sa citeasca aceeasi pagina, de exemplu ca o banca mare din Germania sa aiba dificultati reale pe piata, ceea de este o posibilitate reala pe termen scurt", a afirmat Six.
Astfel, va fi recunoscut faptul ca "toata lumea este in aceeasi barca si chiar si institutiile bancare din Germania pot fi afectate", a adaugat el.
Statele UE, cu exceptia Marii Britanii, au convenit vineri sa continue si sa aprofundeze integrarea europeana.
Pe pietele financiare exista insa incertitudini cu privire la necesitatea unor alte masuri decisive pentru rezolvarea crizei care a inceput in Grecia si s-a extins in Portugalia, Irlanda, Italia si Spania, iar acum ameninta Franta si chiar si Germania.
Six a aratat ca avertismentul S&P privind posibila retrogradare a ratingurilor statelor din zona euro a avut rolul sa dea un semnal puternic ca acestea sunt expuse anul viitor unor riscuri majore de recesiune si de criza a creditelor.
El a adaugat ca S&P nu isi va fundamenta decizia numai pe rezultatul summit-ului de saptamana trecuta si ca vor mai fi multe alte reuniuni inainte de rezolvarea crizei.
"In mod evident nu vom lua masuri atat de importante ca modificarea ratingurilor in baza unui singur summit. Dar am spus ca summit-ul a fost un important pas inainte pentru rezolvarea crizei de incredere", a spus Six.
Pietele financiare au luat deja in calcul o serie de retrogradari si posibile retrogradari, inclusiv a calificativului "AAA" al Frantei, dar noi masuri de acest tip pot avea un impact negativ asupra preturilor.