Afacerile de apartament vor fi taxate mai mult din 2014. "Revolutia fiscala" anuntata de autoritati
Ministerul Finantelor (MF) pregateste o revolutie fiscala pentru anul viitor. Proprietarii spatiilor in care se afla frizerii, magazine de cartier si alte sute de mii de afaceri cu sedii in apartamente vor plati impozite pe proprietate mai mari din 2014.
In plus, Fiscul va introduce si declaratia de avere pentru persoane fizice, un document completat pana acum doar de bugetari.
Fiscul le va putea cere persoanelor pe care le suspecteaza de evaziune fiscala sa completeze declaratie de patrimoniu si venituri. Nu este obligatoriu ca la bugetari, ci se completaza doar daca Fiscul va cere acest lucru.
Trebuie trecute toate terenurile, apartamentele si casele de vacanta. Dar si masinile, barcile sau avioanele, laolalta cu conturile bancare si actiunile la bursa sau in diferite companii.
In plus, vor fi mentionate inclusiv obiectele de arta, bijuteriile sau animalele de rasa valoroase. Si va trebui mentionata si orice alt fel de cheltuiala mai mare de 2.500 de euro, cum ar fi un concediu in strainatate.
Cei vizati sunt obligati sa treaca inclusiv proprietatile sau conturile din strainatate.
Presupunem ca avem doua sedii de firma, perete in perete. Una intr-un bloc comunist, cealalta in cladirea de birouri vecina. Sunt doua proprietati cu aceeasi destinatie, dar un impozit semnificativ mai mic pentru apartamentul de bloc, din simplul motiv ca unul dintre proprietari este persoana fizica, iar celalat o companie imobiliara.
Aceasi schema se aplica si la mare, unde unele hoteluri platesc putin pentru ca sunt trecute pe persoana fizica, iar altele sunt sufocate de impozite daca sunt pe firma, pentru ca asa este legea.
Gabriel Biris, consultant fiscal: "Persoana juridica ar plati pana la de 100 de ori mai mult impozit decat persoana fizica pe aceeasi cladire".
Nimeni, nici macar Ministerul Finantelor, nu stie cu cate banci, shaormerii, frizerii, magazine de colt, cabinete stomatologice, notariale sau de avocatura isi desfasoarea activitatea in apartamente sau case detinute de persoane fizice. Din aceasta cauza, Ministerul Finantelor vrea sa stabileasca impozitele pe cladire in functie de destinatie si nu de proprietar.
Sa luam cazul unui apartament de 55 de metri patrati, in centrul Capitalei. In prezent, atat familia care locuieste intr-un astfel de spatiu, dar si o frizerie platesc acelasi impozit de aproximativ 130 de lei.
Daca vor fi aplicate noile metode de calcul, atunci este posibil ca familia de la sa plateasca in continuare cate 130 de lei, in schimb frizeria sa datoreze primariei cate 2.000 de lei in fiecare an.
Vor scapa de impozite marite microintreprinderile si persoanele fizice autorizate care si-au trecut sediul social la adresa de domiciliu, iar proprietatea nu este folosita decat in scopuri personale.