Afacerea dulce, cu prajituri, pusa pe roate de o tanara din Zalau: "Nu folosim indulcitori, arome artificiale"
De sarbatori, mesele sunt pline de mancaruri alese. Dar fara cozonac parca este Craciun. Gospodinele pricepute il pregatesc dupa retete traditionale, iar cele tinere s-au gandit sa faca din asta o afacere.
Vand dulciuri si cozonaci rumeniti clientilor care nu au timp, ori nu se descurca in bucatarie. Reteta cozonacilor moldovenesti, pregatiti de doamna Elena nu este una complicata: aveti nevoie de lapte, oua, zahar, putina drojdie si faina.
Elena Matei: "Am facut foaia, am umplut-o cu crema de nuci. Acum mai punem si rahat sa fie un pic mai bogat cozonacul. Facem ca suntem invatati sa facem de casa."
Si, desi reteta este una simpla in aparenta, detaliile sunt foarte importante. Cozonacii moldovenesti trebuie framantati o ora si lasati la copt inca pe atat.
Elena Matei: "Sa fie toate la temperatura camerei. Daca ai pus laptele fierbinte peste drojdie, poti sa nu te mai apuci sa faci cozonacul."
In fiecare an, gospodina noastra framanta aproape 20 de astfel de cozonaci. Pentru cozonaci gustosi si rumeni, folositi doar lemn de salcam, uscat.
Si cei mai tineri apreciaza retetele traditionale. Teodora, o tanara din Zalau pregateste si livreaza de doi ani dulciuri ca la mama acasa. Tatal ei o ajuta zi de zi. Clientii ii apreciaza produsele. Cosmina comanda de doi ani prajiturile doar de la ea.
Cosmina Boca, clienta: "Sunt altfel decat prajiturile pe care le am incercat pana acum, nu se compara cu cele din magazin sau cofetarii. Sunt absolut delicioase. In Dora am foarte multa incredere, o stiu de mult."
Teodora Pup: "Sunt altfel pentru ca le fac cu foarte mare drag, alaturi de mama mea de la care am invatat si pentru ca folosim ingrediente naturale. Nu folosim margarina, nu folosim indulcitori, arome artificiale..."
Afacerea dulce a Teodorei este tot o traditie de familie. Foloseste retetele de la bunica si le pune in aplicare cu ajutorul mamei.